Na gradskoj tržnici uručeni novi certifikati poljoprivrednim proizvođačima

10. lipnja 2015. godine na gradskoj tržnici, 38 poljoprivrednih proizvođača koji svoje proizvode prodaju na koprivničkoj gradskoj tržnici dobili su certifikate u sklopu projekta Certificirana seljačka tržnica.

IMG_6908rIMG_6912 rIMG_6927 rIMG_6910rIMG_6928rIMG_6918rIMG_6931rIMG_6903r
Ovo je već treća godina zaredom u kojoj i Gradska tržnica Koprivnica sa obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima sudjeluje u projektu Certificirana seljačka tržnica.
Projektom se želi očuvati i poticati tradicionalni način proizvodnje, biološka raznolikost i kulturna baština ruralnog razvoja te plasman domaćih, kvalitetnih proizvoda direktno s polja na tržnicu do potrošača. Cilj tog projekta jest promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ga od nelojalne konkurencije.

Želim se zahvaliti Upravi tržnice, poslovođi i svim radnicima koji su dali izniman trud u ovom certificiranju i u radu tržnice da ona bude kakva je danas. Želim čestitati i svim poljoprivrednim proizvođačima koji su danas primili certifikate te se nadam da će te ne samim certifikatom već i trudom koji ste uložili imati dobar i značajan promet poslujući na našoj tržnici. Trudit ćemo se u idućem razdoblju povećati broj poljoprivrednih proizvođača koje ćemo certificirati, a želja nam je da se uključe i proizvođači sira, meda i jaja- istaknula je u svom govoru predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb.
Na trudu i radu svim proizvođačima kojima su uručeni certifikati zahvalila se i gradonačelnica Vesna Želježnjak te je istaknula: vidim da ulažete puno truda te sa puno volje pristupate ovom certificiranju, stoga želim da svaki vaš proizvod kupi što više kupaca i da se svaki vaš proizvod nađe na stolu naših domaćica ali isto tako da se vaš promet poveća što znači da istovremeno moramo educirati naše sugrađane o Certificiranim poljoprivrednim proizvođačima te ih usmjerit i naviknut na kupovinu domaćih i kvalitetnijih proizvoda.
Svim proizvođačima čestitala je i tajnica Udruge hrvatskih tržnica, Sanja Đurđevac koja je istaknula: drago mi je da i na Gradskoj tržnici u Koprivnici vidim u ovako velikom broju certificirane obiteljske poljoprivredne proizvođače, pregače i majice koje je za vas osigurao GKP Komunalac nose se diljem Hrvatske, a to znači da ste jedinstveni. Oznaka koju nosite -Proizvod hrvatskog seljaka za kupca znači da ono što kupuje od vas, da je to vaš domaći proizvod te je vrlo bitno istaknuti certifikat na svom stolu kako bi kupac prepoznao domaći i kvalitetan proizvod. Ovaj projekt provodi Udruga hrvatskih tržnica i udruga hrvatskih povrćara, u Hrvatskoj je prošle godine certificirano oko 500 poljoprivrednih gospodarstva, a ove godine je njih 700. Cilj nam je da cijele tržnice budu certificirane te da imamo još više certificiranih obiteljskih gospodarstva.
U postupak certificiranja mogu se uključiti svi zainteresirani proizvođači koji zadovoljavaju uvijete postavljene od Udruge hrvatskih tržnica, a troškove certificiranja snosi gradsko komunalno poduzeće Komunalac d.o.o.
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva prijavljena za certificiranje obišla su povjerenstva u kojima su bili i stručnjaci Poljoprivredne savjetodavne službe, te se na licu mjesta uvjerili kako i što se na njihovoj zemlji uzgaja. Dodijeljeni dokument vrijedi godinu dana, a zatim se mora obnoviti.