Mališani iz Dječjeg vrtića Tratinčica posjetili Reciklažno dvorište i Kompostište

U četvrtak 21.travnja djeca iz Dječjeg vrtića Tratinčica u pratnji odgajateljica, posjetila su Reciklažno dvorište i nakon toga Kompostište u Herešinu.

Picture 010Picture 013Picture 036Picture 053Picture 060 Picture 066

Mališanima je na Reciklažnom dvorištu tehnolog gospodarenja otpadom Kristina Ribić, zajedno sa svojim suradnicama objasnila postupak razvrstavanja korisnog otpada.

Naši posjetitelji su na licu mjesta mogli vidjeti kako se odvaja otpad, uvjeriti se kako je zaista potrebno odvajati otpad u vlastitoj kući jer sav otpad nije smeće i može biti itekako koristan.
Objašnjen im je proces recikliranja korisnog otpada od početka do kraja i istaknuta važnost pojedinca u odgovornom odlaganju otpada u posebne spremnike na Zelenim otocima u našem gradu i okolici.

Nakon reciklažnog dvorišta, mališani su posjetili Kompostište u naselju Herešin, gdje je tehnolog za otpad  gđa. Mirica Hlevnjak objasnila proces stvaranja komposta i njegovo iskorištavanje. Prilikom toga djeca su mogla vidjeti kako se od bio-razgradivog otpada dobiva višestruko koristan kompost u vidu pridodnog gnojiva za biljke iskoristiv u povrtlarstvu, voćarstvu i proizvodnji cvijeća. Posjetiteljima u sklopu posjeta su pokazani – uz demonstraciju – strojevi koji olakšavaju sam proces proizvodnje komposta, riječ je o stroju za okretanje i prosijavanje komposta i  velikom situ za kompost. Ukazano je na važnost komposta kao zamjene za umjetna gnojiva, čija dugoročna upotreba onečišćuje i osiromašuje tlo.
Ovaj posjet nije ništa neuobičajeno jer u Komunalcu kontinuirano provodimo educiranje građanstva, bez obzira na dob, u svrhu podizanja ekološke svijesti i učenja najmlađih odgovornom ponašanju prema okolišu.