Grad Koprivnica je prvi pametan grad u regiji s ISO certifikatom za mjerenje kvalitete života

Mjerenjem indikatora kvalitete života Grad Koprivnica dobila je ISO Certifikat 37120:Održivi razvoj – indikatori za gradske službe i kvalitetu života. Time je Koprivnica postala prvi grad u regiji i sedmi grad u Europi s takvim ISO certifikatom.

Projekt certifikacije za ishođenje certifikata provodi World Council on City Data (WCCD). Od ukupno 100 indikatora iz 17 područja relevantnih za gradove, a koji se mjere i analiziraju u postupku certifikacije, Koprivnica je dokazala ispravno mjerenje 46 osnovnih i 48 pomoćnih indikatora čime je osvojila najviši nivo certifikacije – Platinum. Rezultati su objavljeni na stranicama WCCD-a i omogućavaju usporedbu Koprivnice s ostalim certificiranim gradovima bez obzira na veličinu grada i područje u kojem se nalaze zbog metodologije koja se primjenjuje pri certifikaciji.

ISO certifikatIMG_1669IMG_1680

Smatr city tehnologije i smjer takvog rada sve više dolaze do izražaja, ne samo u Europi već i u Hrvatskoj. Ono što me veseli je što Koprivnica na tom području postaje lider u Hrvatskoj. Kad se pogledaju rezultati, Koprivnica prednjači i mislim da smo s pravom dobili ovaj certifikat prvi u Hrvatskoj i sedmi u Europi – rekao je Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika.

Gradovi koji su ishodili ISO 37120 certifikat rezultate mogu koristiti za ocjenu rada gradskih službi i kvalitete života u gradu, za prioritizaciju gradskog budžeta, za poboljšanje operativne transparentnosti prema građanima, za podržavanje ICT Smart City rješenja, za usklađivanje javnog i privatnog investiranja u infrastrukturu i za komunikaciju prema građanima koji postaju svjesni kontinuiranih napora i rada gradske uprave i službi u svrhu poboljšanja kvalitete života u gradu.

Ovo je bila prilika da se usporedimo s drugim gradovima i to po točno određenoj metodologiji i propisanim uvjetima koje bi kriterije gradovi koji dobiju ISO certifikat trebali imati. Riječ je o podacima prikupljenim iz različitih institucija. Svaki podatak koji je propisan da se prikupi iskazuje se po broju stanovnika – objasnila je Maja Hleb, predsjednica Uprave GKP Komunalac.

Grad Koprivnica se u suradnji s Gradskim Komunalnim poduzećem, Hrvatskim Telekomom i ostalim partnerima, sigurno razvija u smjeru pametnog grada, koji racionalno upravlja svojim resursima i donosi bolju i kvalitetniju uslugu građanima, što potvrđuje i ISO certifikat čiji rezultati služe upravo boljem upravljanju zajednicom u smjeru pametnih rješenja i održivog razvoja.