Predstavljen projekt izgradnje novog Reciklažnog dvorišta u Herešinu

U prostorijama Gradske uprave danas je održana početna konferencija na temu izgradnje novog Reciklažnog dvorišta u Herešinu, a u sklopu Kohezijskog fonda Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. O važnosti ovog projekta za grad Koprivnicu i okolna mjesta, na početku konferencije govorio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Neovisno o današnjem događaju, mogu vam slobodno najaviti da ulazimo u jednu oluju projekata. U nju ulazimo s namjerom da na kraju naše tvrtke i sami građani s ponosom osjete pripadnost europskoj zajednici. Iskoristio bih priliku da zahvalim svima koji su uključeni u ove projekte i jako sam sretan što mogu voditi jedan takav tim ljudi koji je spreman odgovoriti na sve izazove koje nosi današnje moderno vrijeme“, rekao je na početku konferencije gradonačelnik Mišel Jakšić.

Predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec nije krila zadovoljstvo što će ovim projektom upravljati upravo Komunalac.

Novo Reciklažno dvorište u Herešinu imat će značajnu ulogu u cjelokupnom sustavu gospodarenja otpadom jer služi kao poveznica kojom jedinica lokalne samouprave ostvaruje vezu između svojih građana, ovlaštenih sakupljača i prerađivača. Izgradnjom novog Reciklažnog dvorišta povećava se kapacitet za prikupljanje korisnog otpada i sigurno će doprinijeti ostvarivanju ciljeva plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2017 – 2022. godine. Prema tom planu cilj nam je da 2022. godine odvajamo 60% mase komunalnog otpada. S ponosom mogu reći da je Koprivnica s današnjim danom na stopi od 51% što je zaista ogroman uspjeh i na taj način već zadovoljavamo EU norme.   Na kraju bih iskoristila priliku da zahvalim svim našim građanima koji su prepoznali potrebu odvojenog prikupljenog otpada te na taj način doprinose smanjenju odloženog otpada na odlagalištima“, istaknula je u svom govoru predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec.

Detaljnu prezentaciju o samome projektu Reciklažnog dvorišta u Herešinu održali su viši stručni suradnik za europske poslove i održivi razvoj Nebojša Kalanj i članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat.

Zbog manjka kapaciteta postojećeg reciklažnog dvorišta u gradu Koprivnici, ovaj projekt uključuje izgradnju i opremanje novog i suvremenog reciklažnog dvorišta, koje će omogućiti kvalitetnije i učinkovitije gospodarenje otpadom, čišći okoliš te ostvarenje ciljeva predviđenih lokalnim, nacionalnim i europskim strateškim planovima, koji su vezani uz smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta te ciljevima vezanim uz iskorištavanje sekundarnih sirovina. Projektom je uključeno provođenje obrazovnih aktivnosti u svrhu doprinosa povećanju stope odvojeno prikupljenog otpada. Projekt Reciklažnog dvorišta pokriva administrativno područje grada Koprivnice, odnosno naselja Bakovčica, Draganovec, Herešin, Jagnjedovec, Kunovec Breg, Reka, Starigrad i Štaglinec, a obuhvaća 30.854 stanovnika i 10.848 kućanstava (prema posljednjem Popisu stanovništva 2011. godine). Predmetna lokacija na kojoj je predviđen zahvat, površine je cca 2.702 m2. Ukupna vrijednost projekta je 5.231.962,86 kuna uz odobreno sufinanciranje od 85% što iznosi 4.187.015,30 kuna, dok je iznos vlastitih sredstava 738.885,06 kuna.