Dječja igrališta mjesta su igre i opuštanja, neka tako ostane i dalje

Dječja igrališta mjesta su igre i opuštanja, neka tako ostane i dalje

Od ovog tjedna ponovno se mogu koristiti dječja igrališta koja su zbog pandemije koronavirusa bila zatvorena. GKP Komunalac održava 45 dječjih igrališta na području grada Koprivnice i prigradskih naselja te brine o urednosti, čistoći i ispravnosti igrala, sve s ciljem da naši najmlađi sugrađani budu sigurni u igri i rekreaciji te druženju na igralištima. Vjerujemo i kako roditelji te brojni drugi građani vole posjećivati dječja igrališta te tamo uz dječji smijeh pronalaze mir i odmor od svakodnevnih obaveza. Kako bi se takva atmosfera održavala i dalje, apeliramo na sve građane Koprivnice i prigradskih naselja da brinu o prostoru igrališta, posebno sada kada će na njima biti više djece i mladih. Svaka klupa, ljuljačka ili penjalica zajednička je imovina svih građana, i sadašnjih i budućih, a kultura ponašanja nešto je što prenosimo na našu djecu koja će još generacijama koristiti upravo ta igrališta na kojima i mi danas boravimo.
Nažalost, pojedini naši sugrađani ne shvaćaju potrebu roditelja, baka i djedova da sa svojom djecom provedu dio dana na sigurnim i urednim dječjim igralištima. Zaista ružan prizor dogodio se u petak, 8. svibnja, na dječjem igralištu u Špoljarskoj ulici na kojem je skupina mladića iščupala netom obnovljenu ogradu na igralištu te je zapalila. Ograda je inače obnovljena prije desetak dana, a nova šteta je ogromna. Ponovni popravak stajat će više tisuća kuna, a na istom igralištu zapaljene su i daske na drvenom stolu što je moglo uzrokovati požar u ovo sušno vrijeme te je razbacano smeće. Spomenuti mladići izvrijeđali su susjede koji su im prigovorili, a ponovno su se okupili i u nedjelju. Ovaj incident samo je jedan u nizu takvih događaja na više igrališta u gradu, pa se razbijene boce, slomljene daske na igralima i ostaci od paljenja vatre, nažalost, mogu naći na više lokacija. Svojim neodgovornim ponašanjem pojedinci rade štetu svim građanima, što zbog toga jer se boje svoju djecu pustiti na igrališta, a što zbog troškova popravaka igrala i druge opreme u sklopu igrališta.
Ovim putem apeliramo na sve građane, djecu, mlade i njihove roditelje da poštuju zajedničku imovinu i pravo svakog pojedinca da koristi zajedničke javne prostore kao što su to dječja igrališta.