Održana početna konferencija projekta Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada

Održana početna konferencija projekta Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada

U Koprivnici je danas održana početna konferencija projekta Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu.

Važnost projekta za Republiku Hrvatsku, ali i za Grad Koprivnicu istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Ujedno je zahvalio timu iz Komunalca, ali i sugrađanima na rezultatima koje Koprivnica postiže kada je prikupljanje odvojenog otpada u pitanju.

S brojkom od 56 do 57 posto odvojenog prikupljanja otpada Koprivnica je treći grad u Hrvatskoj.

– Najsvježije je da smo po projekcijama i planovima Nacionalne razvojne strategije već preskočili ono što je nacionalni cilj ostvariti do 2030. godine – istaknuo je gradonačelnik te naglasio kako je projekt od velike važnosti prvenstveno za mještane Herešina.

– Svake godine u ljetnim mjesecima imamo opravdane pritužbe mještana Herešina na nesnosan smrad. Konačno tu cijelu priču stavljamo pod kontrolu. Dobit ćemo poluzatovren i zatvoreni prostor kojim ćemo riješiti određene probleme – poručio je Jakšić te kazao kako se ovim projektom Koprivnica izdiže na još veći nivo u korist građana, ali uvodi i određene promjene u funkcioniranju gospodarstva Hrvatske i EU čija sredstva koristi.

Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalca pojasnila je kako se danas zatvara faza savjetovanja, ali kreće dio promocije projekta.

– Velik je posao pred nama. Pripreme za javnu nabavu počinjemo već od sutra kako bi što kvalitetnije i ranije krenuli u izgradnju, jer treba dosta vremena da se to napravi – rekla je D. Horvat te se ujedno zahvalila tvrtki Kosinus, koja  je izradila reklamne materijale za projekt.

Projekt je predstavila Robertina Zdjelar, voditeljica i direktorica Sektora strateškog planiranja, razvoja i EU projekata u Komunalcu.

Uvodno je naglasila kako je suština projekta smanjiti količine otpada koje se odlažu na odlagalištu.

– Postojeći kapaciteti Kompostane daju nam veliku prednost u odnosu na druge gradove. Novim kapacitetima Komunalac će imati još veći doprinos u ovom segmentu kao i pozitivan utjecaj na društveno-gospodarsko okruženje jer se promiče važnost odvajanja otpada na što su naši građani već navikli – pojasnila je voditeljica Zdjelar.

Cilj projekta je povećati kapacitete, ali ne samo za Koprivnicu, nego i Hrvatsku koja se obvezala prema određenim direktivama raditi na tom cilju koji je i cilj Europske unije. Radit će se i na ispunjavanju ciljeva plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske koji je zacrtan do 2022. godine

– Korisnik sredstava je GKP Komunalac, vrijednost projekta je 14,3 milijuna kuna od čega je devet milijuna kuna prihvatljivih troškova od toga 50 posto od strane Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odnosno Europske unije – rekla je Zdjelar.

Projekt je započeo 4. studenog 2019. godine, a završava 14. studenog 2022. godine.
Projektno područje je uslužno područje Komunalca, Grad Koprivnica, osam prigradskih naselja te općine Drnje, Đelekovec, Legrad, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Molve, Novigrad Podravski i Sokolovac. Lokacija na kojem će se provoditi je Marovska ulica u Herešinu.

Dio ključnih aktivnosti poput pripreme dokumentacije već je odrađen, a projekt sada prelazi u fazu realizacije koja je ujedno i najvažnija jer počinje dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje. Istovremeno će se provoditi stručni nadzor građenja, upravljanje projektom i promidžbene aktivnosti kojima će se građane educirati o odvajanju otpada, ali i upoznavati s novostima.

Nakon završetka projekta Kompostanom će upravljati Komunalac, kao što to upravlja i danas.

– Iskustvo koje smo stekli daje nam veliku prednost kao što i ljudski resursi koji na tom poslu rade. Cilj nam je da na kraju projekt bude primjer dobre prakse – zaključila je Robertina Zdjelar.

Saša Grubačević, koordinator projekta i direktor Sektora za gospodarenje otpadom Komunalca iznio je tehničke detalje.

– Projekt se odnosi na izgradnju dvije hale na postojećoj Kompostani na površini 4017 kvadrata. Dvije će služiti za zaprimanje, obradu i predobradu te proizvodnju komposta. U jednoj će hali biti laboratorij za praćenje samog procesa kompostiranja tako da u svakom procesu možemo dobiti kvalitetan kompost. Bit će ugrađene dvije sabirne jame, po jedna u svakoj hali, za tehničke vode, a napravit ćemo i recirkulaciju vode za daljnje zalijevanje – objasnio je Grubačević te dodao kako će se uz dvije hale sagraditi i natrkiven dio gdje će se moći skladištiti gotov kompost, nova pakirnica za vreće od 10 do 50 kilograma, novo sito za prosijavanje, drobilica za usitnjavanje, novi utovarivač za manipulaciju biorazgradivim otpadom te napraviti još jedna praonica za vozila. Sav materijal koji će ulaziti i izlaziti u postrojenje bit će čist, a sam natkriven prostor koristit će se za proizvodnju eko komposta jer će se stvoriti  uvjeti za proizvodnju još boljeg proizvoda.
Sama Kompostana će biti prihvatnog kapaciteta 9000 tona godišnje.

– Ove godine biorazgradivog otpada smo imali 5500 tona od čega ćemo napraviti 1500 tona. S novom Kompostanom bit će moguće proizvesti 3000 tona prvoklasnog komposta koji prema svim analizama Agronomskog fakulteta u Zagrebu zadovoljava sve što je potrebno – pojasnio je Grubačević.

Projekt “Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu sufinancira se iz sredstava Kohezijskog fonda 2014. – 2020.
Prioritet mu je zaštita okoliša i održivost resursa.

Nositelj projekta je Komunalac. Ukupna vrijednost projekta s PDV-om je 14.318.950,46 kuna. Ukupno prihvatljivi troškovi su 8.928.471,60 kuna, ukupni iznos sufinanciranja 4.464.235,80 kuna.
Rok za završetak projekta je 14. studeni 2022. godine.