Predstavljena manifestacija „Proljeće u Koprivnici“ uz sadnju Urbane šume autohtonih stabala

Predstavljena manifestacija „Proljeće u Koprivnici“ uz sadnju Urbane šume autohtonih stabala

Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić i predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec, predstavili su manifestaciju „Proljeće u Koprivnici“ koju provodi Grad Koprivnica u suradnji s Komunalcem. Osmislili smo niz aktivnosti koje su prije svega posvećene brizi o okolišu, očuvanju zdravlja, kretanju ali i kreativnom radu.

Dolaskom proljeća krećemo u realizaciju naših projekata koje smo dosta dugo pripremali, ali sigurno je da tim projektima želimo čuvati Koprivnicu kao zeleni grad, grad održivog razvoja i kao grad koji kad pričamo o komunalnom dijelu, u puno toga prednjači i pokazuje da zna kako se čuva okoliš i kako se provode upravo takvi projekti koji dižu kvalitetu života našim sugrađankama i sugrađanima, ali sigurno doprinose i u određenim prednostima i naši gospodarski subjekti. Danas smo ovdje jer će iza nas nastati prva urbana šuma u Koprivnici, to je samo uvod u ulaganje u zelenu infrastrukturu, gdje smo povukli skoro 70.000 eura europskih sredstava i gdje ćemo imati u narednih nekoliko desetljeća najveći projekt zazelenjivanja naše Koprivnice i to nas doista jako veseli, s obzirom na okruženje u kojem živimo. Svi znamo koliko je važno da čuvamo našu Planetu i naše okruženje i zato nam je jako drago da su i danas ovdje s nama naše mališanke i mališani i naravno, Komunalac, koji nam je u svemu tome partner, rekao je Mišel Jakšić

Proljeće u Koprivnici započelo je sadnjom Urbane šume autohtonih stabala na trgu Zlate Bartl, a sadnji su se pridružili mališani iz dječjeg vrtića Tratinčica, skupina Mačići te eko skupina iz OŠ Braće Radić.

Prema generalnom urbanističkom planu grada Koprivnice na ovoj površini zamišljena je parkovna površina tako da smo se odlučili za sadnju urbane šume odnosno sadnju autohtonih stabala prilagođenim našim klimatskim uvjetima, a otpornih na gradske uvjete. U našoj urbanoj šumi naći će se u najvećem postotku drvo graba, koji je najčešći stanovnik naših šuma te jedno soliterno stablo hrasta lužnjaka smješteno na cvjetnoj livadi. Pokušali smo na ovoj površini dočarati šumu sa prirodnim sklopom i biljem koje se nalazi unutar nje, a naknadno će se zasaditi još šumski rub s trajnicama koje se mogu naći u našoj podravskoj šumi, kao što su zimzelen, šumarice, visibabe, paprat, drijemovac, rekla je Nataša Tetec.

Šumski rub nastavlja se cvjetnom livadom koja je usijana u postojeći travnjak, u njoj će već ove godine cvasti poljsko cvijeće koje će privlačiti pčele i ostale korisne kukce, oprašivače.

Na površini Urbane šume dočarat ćemo tipičnu vegetaciju podravske ravnice, kombinaciju šumaraka, cvjetnih livada i pojedinačnih stabala. Cijela ta površina biti će prilagođena uvjetima života u gradu te će se redovito kositi rubni pojas širine 1,5 metar.

Urbana šumu koristit će se i za edukativne radionice sa školarcima i vrtićkim skupinama gdje će se moći pratiti faze godišnjih doba u šumi, a djeca će imati priliku upoznati se sa širokim spektrom livadnog bilja koje nestaje s naših livada zbog redovite košnje.

Ovo je samo jedan zeleni „džepić“ u našem nastojanju ozelenjivanja gradskih površina. Ove godine posadili smo nova stabla u Gradskom parku, ispred  O.Š. Antun Nemčić Gostovinski, uredili površinu ispred glazbene škole te novi zeleni pojas s trajnicama na rubnom djelu parka. Uredili smo zelene površine na novouređenom gradskom trgu te posadili stabla u Križevačkoj ulici i na trgu kralja Krešimira, rekla je Nataša Tetec.

U sklopu projekta zelene infrastrukture u planu nam je ozeleniti Starogradsku ulicu i ulici M.P. Miškine, zasaditi dva velika zelena koridora u Cvjetnoj ulici i u  Herešinu kod kompostane te sadnja zelenih oaza na dječjim igralištima.