Komunalac i Hartmann obnovili samoodrživi voćnjak uz pomoć školarca

Komunalac i Hartmann obnovili samoodrživi voćnjak uz pomoć školarca

Zajednički projekt Komunalca i tvrtke Hartmann koji je u proljeće 2023. godine započeo sadnjom voćaka po principu permakulture s ciljem smoodrživog voćnjaka i sijanjem cvjetne livade danas je obnovljen uz pomoć vrijednih učenika 1. a razreda, OŠ Antun Nemčić Gostovinski i učiteljice Suzane Hergotić.

Na velikoj zelenoj površini u krugu tvornice Hartmann učenici su uz pomoć vrtlara Komunalca obavili podsadnju biljkama koje se sade ili siju početkom svibnja. Po principu permakulture u gredicu uz postojeću voćku šljive posadili su sezonsko bilje – cvjetne sadnice i aromatično bilje koja privlače korisne oprašivače i tjeraju one loše i sadnice i sjeme povrtlarskih kultura poput graška, cikle i blitve te bobičasto voće.

Korisno cvijeće i bilje posadili su uz pomoć djeci najdražih pomagača – Mirka Reciklirka i Mirke Kompostirke te zajedno s njima usijali i novi cvjetni fond koji će krasiti cvjetnu livadu.

Uz Darija Šumigu, direktora Hartmanna te članicu Uprave Komunalca, Dubravku Horvat, mališanima su u sadnji pomogli i zaposlenici Komunalca, a nakon dobro obavljenog posla, male i velike vrtlare dočekao je zdravi doručak iz Smuteka.

Sljedeća aktivnost zakazana je za lipanj kada će biti prvi otkos trave tako da će kukci koji pridonose bioraznolikosti imati vremena razmnožiti se te oprašivati cvijeće koje raste na livadi. Travu će pokositi i sakupiti zaposlenici Sektora zelenih površina Komunalca te dostaviti Udruzi za terapijsko jahanje Osmijeh koja provodi programe jahanja za osobe s invaliditetom, a koja će travu koristiti za svoje konje na imanju u Peterancu.

Ova suradnja odličan je primjer lokalnog društveno odgovornog poslovanja u kojem svi uključeni partneri pridonose zajednici, zaštiti okoliša i razvoju društva u kojem se nalaze i djeluju već godinama.