U Koprivnici ubrani prvi plodovi iz najveće Šume hrane u Hrvatskoj

U Koprivnici ubrani prvi plodovi iz najveće Šume hrane u Hrvatskoj

Danas je u Koprivnici, u najvećoj Šumi hrane održana berba prvih plodova u organizaciji Komunalca d.o.o. i Sveučilišta Sjever. Ovo je dugogodišnji projekt gdje će se vršiti kontinuirana edukacija o sadnji po principu permakulture.

Studenti Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever zajedno s pročelnikom Bojanom Šarkanjom i studentima Odjela za ambalažu, recikliranje i zaštitu okoliša uz podršku djelatnika Komunalca sudjelovali su u berbi povrća i voća uzgojenog na permakulturan način.

Berbi plodova prisustvovao je i prorektor koprivničkog Sveučilišta Sjever, Mario Tomiša sa svojim suradnicima te Predsjednica Uprave Komunalaca, Nataša Tetec s članovima Uprave, Dubravkom Horvat i Goranom Međurečanom.

Na jednoj desetini hektara zemlje na kojoj je bila šikara i neobrađena površina, danas se prostire Šuma hrane koja je na korist studentima, ali i cijeloj zajednici. Šuma hrane je posađena u proljeće, a danas su već ubrani prvi plodovi i to rajčice, paprike, tikvice, blitva, špinat, cikla, mrkva, borovnice, maline. Tu su i stabala različitih vrsta voćaka koja se lijepo razvijaju, a svoje plodove će donijeti u narednim godinama.

Ovaj ekosustav dizajniran je na način da oponaša strukturu i funkcije prirodne šume u kojoj raste voće, povrće i drugo korisno bilje. Sastoji se od slojeva jestivih biljaka, stabala, grmova i biljaka, pažljivo posađenih kako bi se stvorio održiv i produktivan krajolik.

Prilikom berbe studenti su mogli naučiti i o korovskim biljkama koje su ovdje samonikle, te koje ljudi iz neznanja čupaju i uništavaju, a vrlo su korisne za ljude i ekosustav. Korovi poput lobode, tušta, čička, trpuca, preslice su ili ljekovite ili hranjive biljke, neke imaju ulogu rahljenja tla svojim korijenom, a neke samo stvaraju potreban sklop za zadržavanje vlage. Naučili su i kako izgleda naša invazivna i alergena biljka – ambrozija, koju su ovom prilikom prije cvatnje iščupali i uklonili sa površine kako se ne bi dalje širila.

Nakon berbe Smutek je od prvih plodova pripremio zdravi doručak za sve prisutne i to hladno prešane sokove od mrkve, cikle, špinata i blitve te slane zalogaje od blitve i domaću zlevanku od koprive. Ostatak ubranih plodova djelatnici Komunalca dostavili su dječji vrtić Tratinčicu kako bi i mališani koji su sudjelovali u sadnji ove Šume hrane okusili prve plodove i dobili obrok pun vitamina.

Sveučilište Sjever i dalje će sa svojim studentima i profesorima uz stručno vodstvo pročelnika Odjela za prehrambenu tehnologiju, Bojana Šarkanja i stručnog osoblja iz Komunalca kontinuirano voditi brigu oko Šume hrane. Svaki student  na prvoj godini Odjela prehrambene tehnologije dobio je svoju voćku o kojoj će brinuti tijekom cijelog studija, a na kraju studija imat će zadatak od plodova voćke proizvesti finalni prehrambeni proizvod te ga prezentirati kao svoj završni rad.

Šuma hrane služit će studentima iz cijele Hrvatske ne samo kao prirodna kantina nego i kao zaštita od jakog ljetnog sunca, a uz to će i smanjiti emitiranje ugljičnog dioksida i upiti višak vode tijekom jačih oborina.

Podsjetimo, najveća šuma hrane u Hrvatskoj posađena je u povodu Dana planeta Zemlje u suradnji sa Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode WWF, Gradom Koprivnica, Sveučilištem Sjever te uz financijsku podršku partnera i prijatelja ovog događaja, grupacije Sanpaolo i Grupom Podravka

U ovom samoodrživom voćnjaku raste više od 900 biljaka posađenih na permakulturan način, a šuma hrane dostupna je ne samo studentima Sveučilišta Sjever već i svim građanima Koprivnice.

U planu je kontinuirano provoditi aktivnosti u Šumi hrane i na taj način utjecati na klimatske promjene i čuvati naš planet Zemlju za sve buduće generacije, ali i za sve nas.

Skip to content