Komunalac postavio „Park Znanosti“

Dana 28. travnja Komunalac je postavio Park znanosti u Gradskom parku Koprivnica. Eksponati će biti izloženi do 02. svibnja. Dođite i uvjerite se kako znanost može biti zabavna.

Park znanostiIMG_2185IMG_2186IMG_2190IMG_2194 IMG_2195

„Park znanosti” je autorski projekt Luke Vevereca koji je zamišljen s ciljem da se javne površina parkova, šetnica, igrališta oplemeni interaktivnim edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama,  a osobito najmlađima. Sadržaj čine eksponati koje je potrebno pokretati, osluškivati, mjeriti, svirati i na taj način kroz igru i zabavu učiti.
Kao jedinstveni projekt u Republici Hrvatskoj projekt „Park znanosti” na originalan će način obogatiti i turističku ponudu Grada Koprivnice.
Uz zanimljivu, interaktivnu prezentaciju znanosti u sklopu igre i istraživanja eksponata, znanstvene se spoznaje lako usvajaju i postaju dio općeg obrazovanja svih korisnika.

U gradskom parku postavljena su tri eksponata:

GLAZBENA OGRADA

Odsvirajte Beethovena u hodu!

Glazbena ograda sastoji se od 30 vertikalnih cijevi i predstavlja pravi melodijski instrument. Ako ste ikad poželjeli zasvirati poznatu melodiju, to nikada nije bilo lakše nego sada.

Uzmite ponuđeni batić i počnite zdesna nalijevo lupkajući svaku od cijevi jedanput. Čestitamo, odsvirali ste melodiju Simfonije br. 9 Ludwiga van Beethovena, poznatu kao „Oda radosti“. Sada ste spremni stvarati originalne melodije prema vlastitim idejama!

 

Park znanostiIMG_2204IMG_2210

ZVUČNA ZRCALA

Na kojoj udaljenosti čujemo šapat? Kako razgovarati šaptom na udaljenosti od 30m bez upotrebe mobitela?

Za pokretanje eksperimenta potrebne su dvije osobe. Prislonite uho ispred prstena koji se nalazi ispred zvučnog zrcala, a drugo uho pokrijte dlanom.

Zamolite prijatelja da za to vrijeme šapće u prsten drugog zvučnog zrcala. Ovim načinom možete čuti i razgovarati šaptom na udaljenosti od 30 metara!

„Zvučna zrcala” predstavljaju fizikalni fenomen, a sam eksponat pruža atraktivan i iznenađujući efekt.

SPIRALA ADAPTACIJE

Zavrtite svoju percepciju!

Slika u vrtnji upoznaje korisnike s pojavama tromosti ljudskog oka i njegovom adaptacijom. Ako pogled zadržite na vrtećem dijelu eksponata, doživjeti ćete nesvakidašnju optičku iluziju.

Zavrti, odmakni se, promatraj! Koja je dubina eksponata? Na što vas podsjeća?

IMG_2194