Uručenje certifikata u sklopu projekta “Certificirana seljačka tržnica“ poljoprivrednim proizvođačima

Na Gradskoj tržnici Koprivnica, 20. lipnja 2017. godine, 37 poljoprivrednih proizvođača koji svoje proizvode prodaju na koprivničkoj Gradskoj tržnici dobili su certifikat u sklopu projekta ”Certificirana seljačka tržnica”.

Ovo je već peta godina zaredom u kojoj Gradska tržnica Koprivnica zajedno s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima sudjeluje u ovom projektu.

Projektom se želi očuvati i poticati tradicionalni način proizvodnje, biološka raznolikost i kulturna baština ruralnog razvoja te plasman domaćih, kvalitetnih proizvoda direktno s polja na tržnicu do potrošača. Cilj tog projekta jest promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ga od nelojalne konkurencije.

Poljoprivrednim proizvođačima obratili su se Mišel Jakšić, gradonačelnik grada Koprivnice, Maja Hleb, predsjednica Uprave GKP Komunalac i Miljenko Ernoić, stručni tajnik Udruge Hrvatskih tržnica istaknuvši važnost ovog projekta te uloženi trud poljoprivrednih proizvođača.

IMG_8468IMG_8471IMG_8474IMG_8479IMG_8480IMG_8484

– Oni potvrđuju da ova tržnica i dalje živi, da ima budućnost i da je i dalje mjesto na kome postoji puno proizvođača i kupaca koji kupuju domaće, ali i kupuju “sa stola” – rekla je predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb.

Gradonačelnik grada Koprivnice, Mišel Jakšić zahvalio se na trudu svim proizvođačima kojima su uručeni certifikati te najavio: – Trend samih tržnica se dolaskom velikih trgovačkih centara nažalost u cijeloj Hrvatskoj izokrenuo. No, kad pričamo o ovom zelenom dijelu naše tržnice, o našim poljoprivrednim proizvođačima, mogu reći da prema brojčanim saznanjima kojima raspolažemo imamo najjaču tržnicu u regiji. Naša je tržnica jača i od Križevaca, Đurđevca i Bjelovara. Naravno da nije idealno, ali čuvat ćemo taj tempo, kao i postavljati put kojim želimo ostati lideri s našom tržnicom.

Stručni tajnik Udruge hrvatskih tržnica Miljenko Ernoić istaknuo je da je pokrenuta inicijativa kod Ministarstva kulture da se tradicijski oblik trgovanja na tržnicama s klupa proglasi nematerijalnom kulturnom baštinom te da se ta zaštita digne na svjetsku UNESCO-ovu razinu.

U postupak certificiranja mogu se uključiti svi zainteresirani proizvođači koji zadovoljavaju uvjete postavljene od Udruge hrvatskih tržnica, a troškove certificiranja snosi GKP Komunalac d.o.o.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva prijavljena za certificiranje obišla su povjerenstva u kojima su bili i stručnjaci Poljoprivredne savjetodavne službe te se na licu mjesta uvjerili kako i što se na njihovoj zemlji uzgaja. Dodijeljeni dokument vrijedi godinu dana, a zatim se mora obnoviti. Uz certifikat, svaki je proizvođač dobio i prepoznatljive žute majice, zelene pregače i zastavicu.

IMG_8488IMG_8494IMG_8499