Fotografskom pričom otvoren Tjedan upoznavanja groblja Europe

Komunalac d.o.o. član je udruge ASCE (međunarodna europska udruga značajnih povijesnih groblja) od travnja 2017. godine te se tom prilikom u suradnji s Muzejom grada Koprivnice i Povijesnim društvom Koprivnica pridružio akciji Tjedan upoznavanja groblja Europe.

Cilj ove manifestacije je  podizanje svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika te povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina.

Program je započeo 28. svibnja otvorenjem Izložbe fotografija „Groblje Pri Sv. Duhu“

Između fotografija i gradskih groblja postoji čitav niz slojevitih veza, no ona najvažnija su sjećanja. Kameni spomenici prošlosti i fotografski zapisi svojevrsni su muzeji trenutaka zapisanih u prošlosti, čuvanju sjećanja na trenutke koji su zauvijek prošli i osoba kojih više nema, uvela nas je Draženka Jalšić Ernečić, kustosica izložbe u nesvakidašnju izložbu fotografija koprivničkog groblja i to u prostoru stare mrtvačnice.

Upravo je taj prostor nekada bio dom vrtlara Ivana Mačeka, koji je groblju dao sadašnji hortikulturni izgled, po čemu je ono, osim povijesnih spomenika, i posebno.

Izložbu je otvorila dogradonačelnica Melita Samoborec, a svoje je fotografije s motivima gradskog groblja Pri Svetom Duhu izložilo sedam fotografa: Tina Antolić, Mario Periša, Bojan Koštić, Boris Vargović, Ivan Brkić, Matija Gudlin i Mario Kos.

Sedam fotografa koji žive i djeluju u Koprivnici, prema gradskom groblju Pri Svetom Duhu pristupaju različitim poetikama, no nostalgija i sjećanje svima su nit koja ih povezuje. U kontekstu vlastitih emocionalnih veza zabilježili su fotografske trenutke i pretvorili ih u uspomene. Postoji neki romantičarski i svečani naboj u ispričanim fotografskim pričama.

Otvorenje izložbe uveličala je Umjetnička škola Fortunat Pintarić s glazbenim programom, na saksofonu Vedran Momčilović/mentor: Vojkan Jocić i Duet truba, Teo Čokonaj & Tomislav Matijević/ mentor: Tomislav Ratković.

Izložba će biti otvorena do 03. lipnja 2018. godine u vremenu od 08:00 do 19:00 sati.

29. svibnja u 18:00 sati Povijesno društvo Koprivnica s povjesničarom izv.prof.dr.sc. Hrvoje Petrić održat će edukativnu šetnju (okupljanje za početak edukativne šetnje kod kapele Sv. Duha) i upoznavanje s grobljem tijekom koje će biti prikazano 13 grobnih mjesta, specifičnih po kulturološkom ili povijesnom značaju. Sve ih odlikuje monumentalnost, pažljivo odabrani simboli s univerzalnom religioznom porukom nade i spokoja. Obiteljske grobnice, kapele, odnosno mauzoleji posljednje su počivalište poznatih Koprivničanaca koji su kroz povijest dali veliki obol izgradnji i razvoju, Koprivnice, Hrvatske ali i šire.

Ostali dani namijenjeni su individualnom posjetu i obilasku groblja, gdje svi građani i turisti mogu pogledati izložbu fotografija.

Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani našega grada upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antopologijskim djelima koja krije naše groblje te da građani Koprivnice i kroz ovaj segment života nauče ili se podsjete na generacije koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen.