Uručeni certifikati u sklopu projekta “Certificirana seljačka tržnica“ poljoprivrednim proizvođačima

Na Gradskoj tržnici Koprivnica, 04. srpnja 2018. godine, 32 poljoprivredna proizvođača koji svoje proizvode prodaju na koprivničkoj Gradskoj tržnici dobili su certifikat u sklopu projekta ”Certificirana seljačka tržnica”.

Ovo je već šesta godina zaredom u kojoj Gradska tržnica Koprivnica zajedno s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima sudjeluje u ovom projektu. Projektom se želi očuvati i poticati tradicionalni način proizvodnje, biološka raznolikost i kulturna baština ruralnog razvoja te plasman domaćih, kvalitetnih proizvoda direktno s polja na tržnicu do potrošača. Cilj tog projekta jest promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ga od nelojalne konkurencije.

 

Poljoprivrednim proizvođačima obratili su se Mišel Jakšić, gradonačelnik grada Koprivnice i Miljenko Ernoić, stručni tajnik Udruge Hrvatskih tržnica istaknuvši važnost ovog projekta te uloženi trud poljoprivrednih proizvođača, a sam program uručenja certifikata uveličale su svojom glazbenom izvedbom „Rudarice“ Kud Rudar iz Glogovca.

Gradonačelnik grada Koprivnice, Mišel Jakšić zahvalio se na trudu svim proizvođačima kojima su uručeni certifikati te najavio: –  Veseli me da je ovaj projekt postao tradicija i da je saživio te da naši građani traže upravo te proizvođače i njihove domaće proizvode. Moram napomenuti da radimo na spajanju poljoprivrednih proizvođača kako bi ostvarili suradnju samih poljoprivrednih proizvođača i odgojno obrazovnih ustanova.

Stručni tajnik Udruge hrvatskih tržnica Miljenko Ernoić istaknuo je da se ovaj projekt na Gradskoj tržnici Koprivnica provodi već šestu godinu, a da Udruga hrvatskih tržnica provodi projekt već 13 godina te ima ukupno 650 poljoprivrednih proizvođača u 16 gradova diljem Hrvatske. Ovim projektom ne govorimo o samoj kvaliteti proizvoda već i o njegovom porijeklu, načinu proizvodnje što utječe i na samu kvalitetu i nutritivne vrijednosti proizvoda.

 

U postupak certificiranja mogu se uključiti svi zainteresirani proizvođači koji zadovoljavaju uvjete postavljene od Udruge hrvatskih tržnica, a troškove certificiranja snosi Komunalac d.o.o.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva prijavljena za certificiranje obišla su povjerenstva u kojima su bili i stručnjaci Poljoprivredne savjetodavne službe te se na licu mjesta uvjerili kako i što se na njihovoj zemlji uzgaja. Dodijeljeni dokument vrijedi godinu dana, a zatim se mora obnoviti. Uz certifikat, svaki je proizvođač dobio i prepoznatljive žute majice, zelene pregače i zastavicu.