Na gradskom groblju „Pri Sv. Duhu“ u susret blagdanu Svi Sveti otvorena je izložba “Memorabilijar”

Komunalac d.o.o. član je udruge ASCE (međunarodna europska udruga značajnih povijesnih groblja) od travnja 2017. godine. Tim povodom te u susret blagdanu Svi Sveti dana 26. listopada u prostoru stare mrtvačnice otvorena je izložba „Memorabilijar“, umjetnice Gordane Špoljar Andrašić.

Upravo je taj prostor nekada bio dom vrtlara Ivana Mačeka, koji je groblju dao sadašnji hortikulturni izgled, po čemu je ono, osim povijesnih spomenika, i posebno.

Otvorenje izložbe svojim su izvedbama uveličali učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić, a otvorio ju je  gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić dok je svoje radove iz ciklusa „Memorabilijar“ predstavila umjetnica Gordana Špoljar Andrašić. Radovi izražavaju duboku potrebu za značenjem, za poetskom metaforom, za sentimentalnim putovanjem u prošlost, za iskrenu emotivnu zabilješku. Prevladava bjelina koja je signal potrebe za ovladavanjem vlastitih granica percepcije i sjećanja kroz koji ulazi vanjski svijet, iskustvo i memorija drugih ljudi i tuđi nemir. Poput filtera, ona čisti i kristalizira važna sjećanja. Krhki fragmenti reljefne papirnate materije uvjerljivo će vas voditi prema metafori o krhkosti pamćenja, uspomena, iskustava, emocija.

 

Postav izložbe potaknut će posjetitelje, kaže autorica, da se zamisle nad smislom postojanja, a cijela priča koju nam poznata koprivnička umjetnica želi ispričati ovom izložbom počela je s obiteljskom fotografijom.

 

Izložba će biti otvorena svakim danom od 26.10. do 05.11. u vremenu od 11:00 do 18:00 sati, a na blagdan Svi Sveti, 01.11. od 11:00 do 20:00 sati, tako da će građani kada zapale svijeću za svoje najmilije moći razgledati izložbu koja će ih dodatno potaknuti na emociju, sjećanja i uspomene.

 

Ovaj kulturno – umjetnički projekt nastavak je Tjedna upoznavanja groblja Europe koji je Komunalac u svibnju 2018. godine obilježio fotografskom izložbom u suradnji s Muzejom grada Koprivnice te edukativnom šetnjom u suradnji s Povijesnim društvom Koprivnica. Ovo je prilika da se građani našeg grada i kroz ovaj segment života nauče i prisjete svojih najmilijih i generacija koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen.