Tjedan upoznavanja groblja Europe na gradskom groblju “Pri Sv. Duhu”

Komunalac d.o.o. u suradnji s Povijesnim društvom Koprivnica i Umjetničkom školom Fortunat Pintarić, ove će se godine prigodnim programom pridružiti akciji Tjedan upoznavanja groblja Europe, koji se obilježava na grobljima diljem Europe od 24. svibnja do 2. lipnja 2019. godine.

„Tjedan upoznavanja groblja“  je manifestacija koja se održava diljem Europe tokom mjeseca svibnja, s ciljem podizanja svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika te povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina. Komunalac d.o.o. uključilo se ove godine u obilježavanje istog. Komunalac d.o.o. član je udruge ASCE (međunarodna europska udruga značajnih povijesnih groblja) od travnja 2017. godine, a članovi udruge svake se godine uključuju u realizaciju navedenog projekta.

Program započinje u petak 24. svibnja svečanim otvaranjem u 11:00 sati ispred stare mrtvačnice na Gradskom groblju „Pri svetom Duhu“, u sklopu programa bit će postavljena izložba fotografija „Hortikultura Groblja Pri Sv. Duhu“, poznatih koprivničkih autora. Izložba će biti otvorena do 2. lipnja 2019. godine. Svečano otvorenje uveličat će i glazbena pratnja duet violina, Umjetničke škole Fortunat Pintarić.

  1. svibnja u 17:30 sati Povijesno društvo Koprivnica s povjesničarom prof.dr.sc. Hrvoje Petrić održat će edukativnu šetnju (okupljanje za početak edukativne šetnje kod kapele Sv. Duha) i upoznavanje s grobljem tijekom koje će biti prikazano 13 grobnih mjesta, specifičnih po kulturološkom ili povijesnom značaju. Sve ih odlikuje monumentalnost, pažljivo odabrani simboli s univerzalnom religioznom porukom nade i spokoja. Obiteljske grobnice, kapele, odnosno mauzoleji posljednje su počivalište poznatih Koprivničanaca koji su kroz povijest dali veliki obol izgradnji i razvoju, Koprivnice, Hrvatske ali i šire.

Nakon obilaska Gradskog groblja u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica slijedi edukativna šetnja Pravoslavnog groblja u Koprivnici s povjesničarom prof. dr. sc. Hrvojem Petrićem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostali dani namijenjeni su individualnom posjetu i obilasku groblja, gdje svi građani i turisti mogu pogledati izložbu fotografija koja će biti postavljena u staroj mrtvačnici na gradskom groblju.

Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani našega grada upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antopologijskim djelima koja krije naše groblje te  da građani Koprivnice i kroz ovaj segment života nauče ili se podsjete na generacije koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen.

PROGRAM: