Kompostana Herešin prva će u Hrvatskoj implementirati novu tehnologiju kompostiranja koju je razvila tvrtka Tehnix

Kompostana Herešin prva će u Hrvatskoj implementirati novu tehnologiju kompostiranja koju je razvila tvrtka Tehnix

Kompostana Herešin modernizacijom i proširenjem dobit će najmoderniji sustav kompostiranja u Hrvatskoj. Biti će to prva takva tehnologija koja će se koristiti u jednoj kompostani, a koju je osmislila i patentirala tvrtka Tehnix u suradnji s nizom stručnjaka iz akademske zajednice, poput predstavnika zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i Akademije tehničkih znanosti.

Ova nova tehnologija predstavljena je na konferenciji projekta „Razvoj TEHNIX pogona za bioreaktorsko kompostiranje biorazgradivog komunalnog otpada“ u koji je tvrtka Tehnix, koja gradi novu kompostanu u Herešinu, uložila više od 20 milijuna kuna, od čega je europskim sredstvima sufinancirana polovica iznosa, odnosno nešto više od 10 milijuna kuna.

Nova tehnologija omogućava znatno kraće trajanje kompostiranja biorazgradivog komunalnog otpada. Do sada se kompost uobičajeno proizvodio u roku od 10 do 12 tjedana, dok će se u ovakvom pogonu kvalitetan eko kompost proizvesti u gotovo upola kraćem vremenu, odnosno za 6 do 8 tjedana. Kako je istaknuto na konferenciji, neće više biti potrebe za odlaganjem biomase na deponije, već će se od nje moći lako dobiti kvalitetno gnojivo za korištenje u poljoprivredi. Time se ujedno smanjuju štetne emisije i postižu ciljevi kružne ekonomije u gospodarenju otpadom.

STROJEVI I UREĐAJI KOJI ĆE SE KORISITI U PROCESU KOMPOSTIRANJA U NOVOJ KOMPOSTANI HEREŠIN:

  • bio šreder s dozatorom kranom
  • roto eko komposter
  • specijalni stroj komposter
  • mobilni dozator
  • kompost roto sito
  • drobilica krupnog komposta
  • uređaj za reciklažu starog namještaja
  • automatski sustav za pročišćavanje
  • poluautomatski sustav za pakiranje u vreće
  • aerobni sustav za proizvodnju komposta

Novi način kompostiranja, osim što smanjuje vrijeme potrebno za dobivanje kvalitetnog komposta, neizostavan je dio modernih svjetskih pogona za kompostiranje jer omogućuje bolju kontrolu koja se odnosi na zaštitu okoliša kao što je nastajanje mirisa, plinova, prašine i izgleda okoliša. Provedena su brojna istraživanja u kojima je uspoređivan nastanak komposta u kontroliranim procesima kakav će se koristiti u Kompostani Herešin i nastanak komposta u kompostnim hrpama kao što se to radilo do sada, a sva istraživanja upućuju na činjenicu da je zatvoreno i kontrolirano kompostiranje mnogo prihvatljivije za okoliš te smanjuje količinu plinova koji uzrokuju neugodne mirise ili procjedne vode koja se u novom načinu kompostiranja vraća u sustav. Prema rezultatima istraživanja brojne su prednosti kontroliranog postupka kompostiranja. Temperatura kao pokazatelj aktivnosti mikroorganizama i postupka razgradnje organske tvari brže raste do razine na kojoj dolazi do ubrzanog postupka razgradnje i uništenja štetnih i eventualno patogenih mikroorganizama. Vlažnost smjese održava se na razini optimalnoj za razvoj termofilnih mikroorganizama, a Ph vrijednost raste do vrijednosti iznad 7 što govori o stabilnosti postupka kompostiranja i razvijanja procesa u pravcu formiranja sirovog komposta.