Na Trgu kralja Krešimira kreće revitalizacija zelenila, trg će dobiti novi izgled prilagođen životu okolnih stanovnika

Na Trgu kralja Krešimira kreće revitalizacija zelenila, trg će dobiti novi izgled prilagođen životu okolnih stanovnika

Na Trgu kralja Krešimira u Koprivnici ovih je dana započelo uređenje zelenih površina koje dominiraju ovim trgom. Idejno rješenje uređenja ovog prostora izradila je Nataša Njegovec, dipl.ing.agr., vodeći pritom računa o važnosti ovakvog zelenog prostora. Ovo je prostor u kojem boravi velik broj ljudi jer se nalazi unutar kvarta s puno stambenih zgrada, a samim time mora biti reprezentativan, ugodan za boravak te atraktivan u svim godišnjim dobima. Biljke su pomno birane kako bi stanarima ovog kvarta pridonijele boljoj kvaliteti života.

Na osnovu zdravstvenog pregleda stabala kojeg je obavio dr.sc. Krunoslav Arač, dipl.ing.šum. iz Hrvatskih šuma uklonjeno je nekoliko postojećih stabala koja su ocijenjena s visokom i jako visokom opasnosti od izvale, a sljedećeg tjedna kreće revitalizacija zelenila.

Ovaj prostor ne čini samo zeleni pojas uz stambenu zgradu Trg kralja Krešimira 3 i 3a, već je tu i pješačka staza, dječje igralište, velika travnata površina i zeleni otok za razvrstavanje otpada.

Sve to potrebno je bilo ozeleniti i povezati vodeći računa o veličini stabala i njihovoj poziciji u prostoru, kako bi se iz njih izvukao maksimum. Stabla i grmlje imaju estetsku, ali i funkciju barijera u prostoru, kako od pogleda, tako i od buke i prometa.

Sa sjeverne strane staze, prema stambenim zgradama razigrat će se prostor kombinacijom japanskih trešanja (maksimalne visine 12 m, širine 7 m) i pančićevom omorikom (maksimalne visine 15 m, širine 2 m) te ukrasnim travama. S južne strane staze, iznad dječjeg igrališta, zasadit će se stabla za sjenu, kako bi se omogućila dječja igra i u vrijeme jakog sunca. Radi se o stablima javora, crvenolisnog i šarenolisnog te autohtono stablo sremze kako bi u proljeće prilikom cvatnje zamirisao cijeli kvart. Uz prometnicu na jugu parcele potrebno je osigurati barijeru radi sigurnosti djece koja se ovdje igraju te je predviđena sadnja stupolikog graba u podrastu sa cvjetnim, bijelim jastucima suručice.

Između zelenog otoka i zelene površine planirana je sadnja živice, kako bi se odvajanje otpada odvojilo od dječjeg igrališta, a iznad živice zasadit će se raskošna magnolija s velikim krupnim ružičastim cvjetovima.

Do kraja ovog tjedna uklonit će se panjevi uklonjenih stabala, a od sredine drugog tjedna kreće sadnja novih stabala i grmlja.

U nastavku je galerija stabala i grmlja koja će se posaditi na Trgu kralja Krešimira.