Svečano otvorena i puštena u probni rad Kompostana Herešin – najmodernija kompostana u Hrvatskoj

Svečano otvorena i puštena u probni rad Kompostana Herešin – najmodernija kompostana u Hrvatskoj

Svečanim otvorenjem i puštanjem u probni rad Kompostana Herešin kojom upravlja tvrtka Komunalac Koprivnica postala je kompostana s najmodernijim sustavom kompostiranja u Hrvatskoj. Projekt modernizacije i proširenja postojeće kompostane vrijedan je 14,3 milijuna kuna od čega je 4,5 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Zaštita okoliša kroz smanjenje odlaganja otpada na odlagalištima prioritet je Komunalca. Vjerujemo da ćemo ovom kompostanom kapaciteta 9000 tona godišnje dodatno doprinijeti ostvarenju ciljeva lokalnih, nacionalnih i europskih strateških planova, povećanju udjela odvojeno prikupljenog otpada, smanjenju količine otpada koji odlažemo na odlagališta te da ćemo dodatno podići razinu kružnog gospodarstva proizvodnjom visoko kvalitetnog komposta prve klase u kontroliranim uvjetima – uvodno je najavila Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunaca.

Tvrtka Tehnix od samih je početaka sudjelovala u realizaciji projekta izgradnje nove Kompostane u Herešinu.

– U halama koje imaju tri lađe ukupne površine 4800 metara kvadratnih proizvodit će se kompost u kontroliranim uvjetima u vremenu od šest do osam tjedana, a do sada se proizvodio u trajanju od šest mjeseci. Primjenjivat će se i najmodernija tehnologija razvijena u kompaniji Tehnix zajedno s Akademijom tehničkih znanosti i stručnjacima u Republici Hrvatskoj. Razvili smo novu tehnologiju u kojoj ćemo u pet tehnoloških koraka proizvesti kvalitetan kompost. To je inovacija u Europi i čitavom svijetu – rekao je Đuro Horvat, direktor tvrtke Tehnix.

Saborski zastupnik i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić izuzetno je zadovoljan činjenicom da je realizacijom ovog projekta Koprivnica postala rekorder po postojećoj izgrađenoj infrastrukturi. Isto tako, to je još jedan dokaz da je Koprivnica i dalje u samom vrhu hrvatskih gradova po povlačenju europskih sredstava.

– Drugi smo grad po razvrstavanju otpada u Hrvatskoj, a sve je to zasluga naših sugrađana i stručnih timova ljudi koji rade na projektu razvrstavanja otpada. Ovim projektom pokazujemo da smo sustav koji je spreman na inovacije uz praćenje trendova koje nosi Europska unija kroz New green deal, ali da smo i sustav koji zna kako to staviti na korist onima koji trebaju biti najvažniji u procesima, a to su građani. U Herešinu smo riješili ljetni problem, odnosno nezadovoljstvo mještana zbog smrada na staroj kompostani. Pokazali smo da naš komunalni sustav ide naprijed, ali smo pokazali i da je sustav danas spreman biti inovativan uz postojanje mogućnosti gospodarenja otpadom. I ono najvažnije, pokazali smo da smo spremni složiti jedan sustav koji će na najvišim mogućim razinama čuvati okoliš koji imamo – poručio je okupljenima, prilikom svečanog otvorenja, gradonačelnik Mišel Jakšić.

Otvorenju Kompostane Herešin prisustvovali su i Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, načelnica Sektora za EU fondove Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojni drugi uzvanici koje je nakon svečanog otvaranja Saša Grubačević, direktor Sektora za gospodarenje otpadom u Komunalcu, proveo kompostanom te im objasnio sustav novog postrojenja i prezentirao rad svakog pojedinog uređaja u procesu kompostiranja.

Projektom su izgrađene dvije hale na postojećoj kompostani na površini od 4017 metara kvadratnih, koje će služiti za zaprimanje i obradu biootpada te proizvodnju komposta. U sklopu hala smješten je laboratorij za praćenje samog procesa kompostiranja tako da će se u svakom procesu dobiti kvalitetan kompost. Ugrađene su dvije sabirne jame za tehničke vode, a napravljena je i recirkulacija vode za daljnje zalijevanje.

Uz dvije hale sagrađen je i natkriveni dio gdje će se skladištiti gotov kompost, nova pakirnica za vreće od 50 litara, a nabavljeno je i novo sito za prosijavanje, drobilica za usitnjavanje, novi utovarivač za manipulaciju biorazgradivim otpadom te automatska praonica za pranje podvozja vozila. Kapacitet postrojenja je 9000 tona biootpada godišnje.

Nova tehnologija omogućava znatno kraće kompostiranje biorazgradivog komunalnog otpada. Do sada se kompost uobičajeno proizvodio u roku od 10 do 12 tjedana, dok će se u ovakvom pogonu kvalitetan eko kompost proizvesti u gotovo upola kraćem vremenu, odnosno za 6 do 8 tjedana.

Novi način kompostiranja, osim što smanjuje vrijeme potrebno za dobivanje kvalitetnog komposta, neizostavan je dio modernih svjetskih pogona za kompostiranje jer omogućuje bolju kontrolu koja se odnosi na zaštitu okoliša kao što je nastajanje mirisa, plinova, prašine i izgleda okoliša.