Vatrogasci apeliraju: kompostirajte biljni otpad!

Vatrogasci apeliraju: kompostirajte biljni otpad!

Zbog iznimno sušnog vremena u posljednjih nekoliko tjedana u cijeloj se Hrvatskoj vatrogasci bore s požarima otvorenog prostora. Stoga je Hrvatska vatrogasna zajednica na čelu sa Slavkom Tucakovićem, glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH, uputila apel građanima da biljne ostatke iz vrtova, voćnjaka i dvorišta ne spaljuju već da je mnogo sigurniji i po okoliš povoljniji način zbrinjavanja – kompostiranje.

Apeliramo na građane da umjesto spaljivanja, biljne ostatke kompostiraju. Požari stvaraju dugoročnu štetu na biljni i životinjski svijet stoga je ekološki način zbrinjavanja najbolji. Kompostiranjem stvaramo nešto čime pomažemo prirodi i tako ne ugrožavamo prirodu i ne stvaramo visoke financijske troškove koji nastaju prilikom gašenja požara  – poručio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Komunalac Koprivnica poziva sve građane Koprivnice i općina u kojima odvozi otpad da sav svoj biorazgradivi otpad besplatno te na siguran i ekološki prihvatljiv način zbrinu u Kompostani Herešin gdje takav otpad ulazi u proces kompostiranja te nastaje kompost prve klase DomKo.

Važno je znati:

  • vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina.
  • biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
  • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
  • pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
  • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
  • osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
  • apelira se na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad
  • sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica i Javna vatrogasna postrojba Koprivnica