Performans mladog bosanskog umjetnika na Koprivničkom placu

Performans mladog bosanskog umjetnika na Koprivničkom placu

Subotnje jutro na Koprivničkom placu bilo je u znaku performansa mladog bosanskog umjetnika Bojana Stojčića iz Sarajeva u suradnji s AK galerijom Koprivnica.

“Radove Panormos i Shipwreck schedule koji su nastajali na dvomjesečnoj istraživačkoj rezidenciji u Palermu 2021. prezentira po prvi puta na ovoj izložbi, dok rad Nijedan trag ne obećava put koji izvodi još od 2013. ovdje stavlja u novi kontekst i novi suodnos s ostalim radovima.

Za rad Panormos autor je dva mjeseca izrađivao keramičke skulpture jezika kod lokalnog majstora u gradu Palermo na Siciliji. Grad je poznat po svojoj keramici, ali i po ispreplitanju različitih svjetskih kultura, jezika, dijalekata što je autora navelo da pristupi opipljivijoj dimenziji istraživanja jezika, onog fizičkog, no istovremeno simboličkog koji nas je toliko puta razdvojio i spojio.

Na ovoj izložbi na Koprivničkom placu među lokalnim stanovništvom prodavao je 21 skulpturu jezika po cijenama sukladnim onima na placu, potvrđujući svoje duboko uvjerenje da svaki rad mora biti cijenjen i poštovan.

Performans mladog umjetnika s jutarnje subotnje svakodnevice grada Koprivnice, kasnije  je premješten u galerijski kontekst u AK galeriju kao prostorna instalacija, ali i fotodokumentacija akcije u javnom prostoru. Izložbu fotografija s Koprivničkog placa možete pogledati u AK galeriji do 28.05.2022.

Autor fotografija: Bojan Koštić