Predstavnice gradova i općina iz Hrvatske, BiH i Srbije posjetile Kompostanu Herešin

Predstavnice gradova i općina iz Hrvatske, BiH i Srbije posjetile Kompostanu Herešin

Dvadesetak predstavnica gradova, općina i zajednica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije posjetile su Koprivnicu u sklopu dvodnevnog studijskog putovanja „Women’s power: Socio-ekološka lokalna politika za održivu budućnost“ kojeg je organizirao zagrebački ured Zaklade Friedrich Ebert Stiftung.

Cilj je bio potaknuti razmjenu iskustva najboljih praksi između progresivnih političarki iz tri susjedne zemlje te na taj način aktivno doprinijeti čvršćoj regionalnoj suradnji.

Prvog dana, gradonačelnik Mišel Jakšić je zajedno sa svojom zamjenicom Ksenijom Ostriž u Gradskoj vijećnici upriličio prijem za gošće studijskog putovanja kojima je kroz prezentaciju predstavio inicijativu „Zelena Koprivnica“ koja se razvija unatrag petnaestak godina. Istakao je projekte Bicka, Buska, hibridna i električna vozila gradske uprave, Living Lab, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostanu Herešin kao i da smo drugo grad u Hrvatskoj po stopi odvojenog prikupljanja otpada (55,4 posto). Posebno je istaknuo da smo ponosni na dvije prestižne nagrade koje je Koprivnica osvojila posljednjih godina, one za najbolji Eco city grad i najbolji Smart city grad u Hrvatskoj.

Drugog dana boravka u Koprivnici, zamjenica gradonačelnika Ostriž i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje Jasna Markušić, upoznale su gošće s izgradnjom prve ECO-SANDWICH kuće u Hrvatskoj te „Šparnim hižama“, prvim niskoenergetskim stambenim zgradama u Koprivnici. Studijsko putovanje završeno je posjetom Kompastani Herešin uz stručno vodstvo članice Uprave Komunalca Dubravke Horvat i direktora Sektora gospodarenja otpadom Saše Grubačevića.