Učenje u parku – edukativna šetnja učenika i vrtićaraca

Učenje u parku – edukativna šetnja učenika i vrtićaraca

U povodu Dana grada Koprivnice Komunalac je sa svojom inženjerkom hortikulture Natašom Njegovec održao edukativnu šetnju parkom, i to s učenicima 8. razreda OŠ Braća Radić te skupinom Kapljice iz DV Tratinčica.

Osmaši su sa svojom nastavnicom, prof. Irenom Hontić Pranić sazanali bogatu povijest parka, biljne vrste u parku te tko i na koji način održava ovu zelenu oazu u centru grada. Kroz edukativnu šetnju parkom približeni su im najraniji počeci nastajanja parka, kada je zasađen prvi drvored u parku, kada je postavljen paviljon te ime vrtlara koji je najzaslužniji za ovoliko biljnih vrsta zastupljenih u parku. Pronašli su i vrlo rijetke vrste poput čileanskog bora, tulipanovca i močvarnog pačempresa. Učenici su zaključili da je park zapravo u funkciji dnevnog boravka grada – ovdje se dolazi odmoriti i zabaviti te rashladiti u vrijeme vrućina.

– Park treba održavati, njegovati, čuvati, saditi nova stabla, kako bi nam još dugo, dugo bio tu. O parku se brine naših 28 djelatnika. Hvala im na tome – poručili su učenici.

Skupina Kapljice sa svojim odgojiteljicama Željkom Ćurić i Dubravkom Balaško također je kroz igru i sakupljanje otpalog lišća naučila mnogo. Upoznali su 20-tak biljnih vrsta, a osim razlike u listu i plodovima, učili su i o važnosti očuvanja biljnog svijeta te njegovoj važnosti za naše zdravlje i kvalitetu življenja u gradu. Djeca su iznenadila širinom svoga znanja i šarenilom pitanja. U svoj vrtić ponijeli su herbarij s lišćem od stabala koja su upoznali, kako bi mogli ponoviti naučeno. Herbarij su izradili od bilježnice Mirko Reciklirko, mali svemirac kojeg su već upoznali  u svom vrtiću i kojeg jako vole.