Koprivnička Zimska služba počela s radom

Koprivnička Zimska služba počela s radom

U skladu s Izvedbenim programom zimske službe na području grada Koprivnice za 2022./2023. godinu, od 15. studenoga 2022. godine započinje rad Zimske službe i trajat će sve do 15. travnja 2023. godine. Povodom toga danas je u dvorišnom prostoru tvrtke KOMING d.o.o održana Smotra vozila Zimske službe Grada Koprivnice.

Prema svemu viđenome sve je spremno za novu sezonu što je potvrdila i voditeljica Zimske službe Grada Koprivnice Ksenija Kancelak.

– Prema provedbenom programu Komunalac je zadužen za čišćenje pješačko-biciklističkih staza, dok tvrtka Koming čisti nerazvrstane ceste na području grada, ostatak staza i parkirališta koja nisu pod naplatom. Na području grada su 253 kilometra nerazvrstanih cesta i 104 kilometra pješačko-biciklističkih staza – kazala je Kancelak.

Koja sve vozila tijekom zimske sezone i u slučaju jačih oborina možemo očekivati na ulicama grada pojasnio je direktor Kominga Nedjeljko Potroško.

– Raspolažemo sa pet kamiona, dva gredara, šest kombinirki i desetak traktora. Količine soli i sipine dostatne se nam za prvi nalet jačih vremenskih neprilike, međutim ne očekujemo neke probleme i spremni smo u potpunosti za sezonu – rekao je Potroško. Istaknuo je kako su ove godine kupljeni novi roto posipači za kamione, jedan traktor i dvije kombinirke te se na taj način svake sezone osnažuje i modernizira Zimska služba.

Gradonačelnik Mišel Jakšić zadovoljan je radom Zimske službe te smatra kako ni ova zima sigurno neće iznenaditi uigrani i spreman tim.

– Zimska služba Grada Koprivnice je kao i svake godine spremna, a u proračunu smo osigurali 1,5 milijuna kuna za nabavku soli i sipine. Mogu jedino apelirati na sve one koji će biti u prometu tijekom zimskih uvjeta da prilagode vožnju uvjetima na cesti, odnosno da na vrijeme počnu koristi zimsku opremu – poručio je gradonačelnik Jakšić.

Za vrijeme trajanja zimskih uvjeta, vozila na području grada trebaju imati zimsku opremu, dok se za bicikliste i korištenje pješačko-biciklističkih staza ne osiguravaju uvjeti prvih nekoliko dana nakon snježnih padalina ili ako dođe do stvaranja leda i poledice.

Vlasnici vozila ne smiju zaustavljati vozila na kolnim ulazima ili cestama, pješačko-biciklističkim stazama i nogostupima jer na taj način mogu ometati rad vozila zimske službe. Pješačko-biciklističke staze se u zimskim uvjetima čiste za prolaz pješaka jer u otežanim uvjetima nije moguće osigurati uvjete za sigurno prometovanje bicikla.

Održavanje prohodnosti pojedinih cesta u zimskim uvjetima je određeno prema razini prednosti koja je utvrđena Izvedbenim programom, a ovisno o vrsti ceste, gustoći i strukturi prometa, zemljišno-klimatskim uvjetima i lokalnim potrebama. Prohodnost je osigurana, ako visina snijega na cestama ne prelazi 15 cm pa je promet moguć uz upotrebu zimske opreme vozila.

Sukladno Odluci o komunalnom redu o uklanjanju snijega i leda s nogostupa uz zgradu te neizgrađene građevinske parcele brine vlasnik zgrade, odnosno vlasnici ili korisnici stanova i poslovnih prostorija u zgradi i vlasnici neizgrađenog građevinskog zemljišta. O uklanjanju snijega i leda s pločnika uz kiosk i pokretnu napravu brine vlasnik, odnosno korisnik kioska ili pokretne naprave. Vlasnici zgrada, odnosno fizička ili pravna osoba koja održava zgradu koje se nalaze neposredno uz pločnik, dužni su uklanjati odnosno spriječiti odronjavanje snijega i leda s krovova na pločnik. O uklanjanju snijega i leda s pločnika ispred uličnih lokala brinu vlasnici korisnici lokala.

Tekst: Grad Koprivnica

Skip to content