Dan uoči najveće globalne volonterske akcije za očuvanje planeta, WWF, osnovnoškolci, Komunalac i Grad Koprivnica posadili prvu „šumu hrane“

Dan uoči najveće globalne volonterske akcije za očuvanje planeta, WWF, osnovnoškolci, Komunalac i Grad Koprivnica posadili prvu „šumu hrane“

Povodom akcije „Sat za planet Zemlju“, čiji je cilj osvještavanje o stanju našeg planeta, na inicijativu svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, u Koprivnici je danas posađena prva u nizu „šuma hrane“ koja će biti javno dostupna i dana na korištenje građanima.

„Globalna kriza nije nešto što se dogodilo iznenada. Znanstvenici već godinama upozoravaju da će zabrinjavajuće stanje planeta i resursa koje nam ona pruža, dovesti i do smanjenja kvalitete života na koju smo navikli,“ istaknula je Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija u WWF Adriji. „Upravo ovakvim akcijama, WWF nastoji ukazati na nužnost samoodrživosti svakog grada i njegovog stanovništva. Na 1/10 hektara zemlje sadnjom na permakulturan način može se uzgojiti više od 2000 kg hrane godišnje. Prosječan Europljanin pojede oko 780 kg hrane godišnje. Kada bi se više pojedinaca odvažilo posaditi svoju ‘šumu hrane’, poput ove koju danas sadimo u Koprivnici, bilo bi to dovoljno da prehranite tročlanu obitelj u jednoj godini,“ ističe Boić Petrač.

Prva „šuma hrane“ posađena je u Koprivnici, gradu koji svojom geolokacijom spada u područje Europske Amazone, UNESCO-vog petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. U Europskoj Amazoni WWF nije usredotočen samo na zaštitu prirode nego i na održiv i ekološki razvoj cijelog područja. Upravo zato, javna površina uz Gradske bazene Cerine izabrana je kao pokusno mjesto za permakulturni način sadnje raznih vrsta voćkarica i drugih jestivih biljaka.

„Ponosni smo što je upravo naša Koprivnica prvi grad u kojem započinje ova hvalevrijedna inicijativa. Nalazimo se u vremenu kada je više nego ikad prije potrebno mijenjati dosadašnje navike, izaći iz zone komfora te razmišljati o samodostatnosti i održivosti. Mi u Koprivnici godinama nastojimo građanima omogućiti korištenje raspoloživih resursa, a upravo najbolji primjer za to su naši eko vrtovi. Ovim putem pozivam građane da nam se pridruže te da zajedno na krilima ove inicijative gradimo temelje za bolju budućnost“, istaknuo je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

U akciji sadnje sudjelovali su učenici 7. d razreda iz O.Š „Braće Radić“ uz podršku ravnatelja škole Kreša Grgaca i razrednice Lidije Petras, gradskog komunalnog poduzeća Komunalac i stručnjaka iz WWF-a. Prije same sadnje, stručnjakinja za permakulturu Irena Borovina održala je kratku radionicu o tom održivom i korisnom načinu „stvaranja“ ekološke hrane.

„Današnja akcija sadnje ‘šume hrane’ ne samo da je usredotočena na zaštitu prirode nego i na održiv i ekološki razvoj cijelog područja. Voćnjak kod bazena Cerine nastao je 2021. godine u akciji „Zasadi stablo – ne budi panj“ gdje je Komunalac zajedno sa školarcima i vrtićkim skupinama s područja grada Koprivnice, posadio stotinjak starinskih sorti voćaka. Sadnja novih voćaka na ovom mjestu, uz pozitivan ekološki utjecaj, važna je i za socioekonomski razvoj ovog područja“ istaknula je Nataša Tetec, predsjednica uprave Komunalca.

Želja WWF-a je da uzduž petograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav posadi što više ovakvih „šuma hrane“ tijekom trajanja petogodišnjeg projekta „Obnova Europske Amazone“. „Cilj projekta je kroz direktnu provedbu mjera obnove ekosustava i rad na legislativnoj razini usmjeriti rezervat biosfere ka dugoročnom cilju potpune obnove ekosustava, uzimajući u obzir utjecaj na lokalno stanovništvo i biološku raznolikost. Namjera nam je glavninu naših aktivnosti raditi u suradnji s ljudima koji ovdje žive, i upravo zbog toga sretni smo što je prva ovakva šuma posađena u srcu Europske Amazone“, istaknula je stručnjakinja za vode iz WWF Adrije Branka Španiček.

Ova je sadnja omogućena kroz projekt “Obnova Europske Amazone” koji podržava Endangered Landscapes Programm (Program za ugrožene krajolike), kojim upravlja Cambridge Conservation Initiative u partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina.