Komunalac za svoj 65. rođendan posadio mirisno i ljekovito bilje u Frančionici, Gimnazije Fran Galović

Komunalac za svoj 65. rođendan posadio mirisno i ljekovito bilje u Frančionici, Gimnazije Fran Galović

Učenici projekta Erasmus + Become ECO Gimnazije Fran Galović i njihovi gosti učenici i profesori s Tenerifa u susret Danu planeta zemlje i 65. rođendanu Komunalca, posadili su sadnice u mirisnoj „Frančionici“. Riječ je o sjenici koja će s dolaskom toplijeg vremena gimnazijalcima služiti kao učionica na otvorenom.

Uz pomoć djelatnika Komunalca, kopali su rupe, gnojili zemlju kompostom DomKo s naše Kompostane Herešin te sadili sadnice lavande, ružmarina, kadulje, mente, pelina i origana koje je za ovu priliku donirao vrtni centar Agrokuća.

U sklopu ove aktivnosti, gimnazijalci i njihovi gosti iz Tenerifa pokazali su vlastito znanje te naučili nešto novo oko sadnje i dohrane biljaka kompostom. Svojim primjerom pokazali su kako se odgovorno ponašati prema okolišu i kako doprinijeti očuvanju planete, a sadnji se pridružila i Mirka Kompostirka koja je i donijela kompost DomKo te pokazala koliko komposta je potrebno za sadnju.

Potaknuti velikim brojem učenika koji veći dio dana provede na nastavi u zatvorenom prostoru, sami učenici Gimnazije Fran Galović prošle godine došli su na ideju vanjske učionice. S dolaskom toplijeg vremena gimnazijalci će nastavu slušati u ugodnom, zelenom okruženju i svježem zraku, u hladu sjenice te u mirisima novo posađenih ljekovitih i aromatičnih biljaka.

Na kraju sadnje, za učenike i profesore pripremljeni su domaći zalogajčići puni vitamina i hranjivih sastojaka iz Smuteka domaćeg kuteka koji svakodnevno nudi raznovrsne domaće specijalitete na Gradskoj tržnici Koprivnica.