U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Podravsko sunce” postavljena komunikacijska ploča

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Podravsko sunce” postavljena komunikacijska ploča

Ovog tjedna na dječjem igralištu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Podravsko sunce” postavljena je komunikacijska ploča. Riječ je o hvalevrijednom projektu Udruge edukacijskih rehabilitatora Koprivnice te je to prva takva ploča postavljena u Koprivničko-križevačkoj županiji.

– Za djecu koja ne mogu komunicirati govorom ili ne razumiju govor koristi se potpomognuta komunikacija. Potpomognutu komunikaciju koriste djeca i odrasli s poremećajem iz spektra autizma, cerebralnom paralizom, intelektualnim teškoćama, višestrukim teškoćama, oštećenjem sluha i mnogim drugim stanjima. Jedan od oblika potpomognute komunikacije je komunikacijska ploča kojom djeca ili osobe sa složenim komunikacijskim potrebama putem simbola (piktograma) mogu izraziti što žele raditi, gdje žele ići, komentirati događaje, odgovoriti na pitanja, tražiti pomoć – objasnile su edukacijske rehabilitatorice koje su osmislile ploču.

Komunikacijska ploča omogućava funkcionalnu i učinkovitu komunikaciju putem simbola koji su organizirani po kategorijama i vizualno raspoređeni po Fitzgeraldovom ključu. Rječnik prikazanih simbola na komunikacijskoj ploči ovisi o mjestu na kojem je postavljena i koja joj je svrha. Komunicira se tako da ono što se govori komunikacijski partner pokazuje i simbolima.

Projekt je financiralo Gradsko komunalno poduzeće Komunalac Koprivnica, a u planu je i nastavak suradnje. Naime, dogovor je da se ovakva ploča postavi na dječjem igralištu u gradskom parku i na Bazenima Cerine.

Ispred grada Koprivnice investiciju je zajedno s ravnateljicom Radmilom Popović obišla pročelnica Ana Mlinarić, dok su ispred Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac prisutne bile predsjednica Uprave Nataša Tetec i članica Uprave Dubravka Horvat.

Dio ovog hvalevrijednog projekta bile su logopedinja Mirjana Šimek te edukacijske rehabilitatorice Martina Sambolek, Darija Lončar, Anja Marušić, Martina Golub Horvat, Jelena Dolenec i Petra Šarko.

Vrijednost investicije je tisuću eura.

Tekst i fotografije: Grad Koprivnica