Komunalac predstavio najmoderniji sustav kompostiranja na 8. Danu za znanost

Komunalac predstavio najmoderniji sustav kompostiranja na 8. Danu za znanost

Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica danas je organizirala 8. Dan za znanost na kojem je sudjelovao Komunalac te predstavio Kompostanu Herešin, svoj kompost DomKo i najmoderniji postupak kompostiranja.

Na otvorenju manifestacije prisustvovala je predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec te član Uprave Goran Međurečan.

Nakon svečanosti otvorenja, predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec i član Uprave Komunalca Goran Međurečan, obišli su više od 40 različitih radionica i izložbenih štandova koje su učenici pripremili u učionicama te na vanjskom dijelu oko Gimnazije, zajedno u suradnji s brojnim obrazovnim i gospodarskim suradnicima.

Na štandu Komunalca bila je predstavljena Kompostana Herešin s najmodernijim sustavom kompostiranja u Hrvatskoj. Prezentirana je nova tehnologija koja omogućava znatno kraće kompostiranje biorazgradivog komunalnog otpada i proizvodnju kvalitetnog eko komposta DomKo.

Novi način kompostiranja, osim što smanjuje vrijeme potrebno za dobivanje kvalitetnog komposta, neizostavan je dio modernih svjetskih pogona za kompostiranje jer omogućuje bolju kontrolu koja se odnosi na zaštitu okoliša kao što je nastajanje mirisa, plinova, prašine i izgleda okoliša.

Za sve posjetitelje bili su pripremljeni slasni voćni ražnjići, a istovremeno i edukativan dio odvajanja biootpada od kojeg se biološkom obradom na Kompostani Herešin proizvodi kvalitetan kompost DomKo koji hrani biljke te osigurava prozračnost tla i sprječava isušivanje.

Dan za znanost obišli su i Mirko Reciklirko i Mirka Kompostirka te najmlađim posjetiteljima darovali edukativne Eko bojanke kako bi ih podsjetili na pravilno odvajanje otpada i brigu o okolišu.