Predstavnici institucija za lokalni i regionalni razvoj iz Sjeverne Makedonije u posjetu Kompostani Herešin

Predstavnici institucija za lokalni i regionalni razvoj iz Sjeverne Makedonije u posjetu Kompostani Herešin

U sklopu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Sjevernoj Makedoniji, 15 predstavnika institucija zaduženih za lokalni i regionalni razvoj iz Sjeverne Makedonije boravili su jučer u posjetu Gradu Koprivnici, prilikom čega je održan prijam od strane zamjenice gradonačelnika Ksenije Ostriž na kojem je prisustvovala i Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalca. Tijekom boravka u Koprivnici, delegacija je obišla Kompostanu Herešin, Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Herešinu i „Šparne hiže“, kompleks niskoenergetskih stambenih zgrada.

Naime, UNDP Sjeverna Makedonija sa središnjim uredom u Skopju, trenutno provodi projekt potpore lokalnom i regionalnom razvoju, u suradnji s Biroom za regionalni razvoj i Ministarstvom lokalne samouprave. Sjeverna Makedonija je nedavno započela pregovore za pristup Europskoj uniji i priprema svoje institucije za provedbu politika EU-a, a Grad Koprivnica jedan je od gradova koji je izabran kao svijetli primjer po pitanju provođenja plana i programa održivog razvoja.

Cilj ove studijske posjete je razvoj kapaciteta za strateško planiranje, održivi razvoj, lokalni i regionalni razvoj te razvoj apsorpcijskih kapaciteta i kapaciteta za upravljanje europskim fondovima, kroz razmjenu znanja sa stručnjacima i krugom suradničkih institucija. Iskustvo Hrvatske u okviru spomenutih tema i europskih integracija vrlo je vrijedno za makedonske institucije, osobito u kontekstu provedbe nacionalne strategije za regionalni razvoj i sam proces pristupanja Sjeverne Makedonije EU.

Tekst i fotografije: Grad Koprivnica