Otvorena izložba „Svijet minijaturnog drveća“ u Domu mladih Koprivnica

Otvorena izložba „Svijet minijaturnog drveća“ u Domu mladih Koprivnica

Povodom Dana grada Koprivnice, ludbreška bonsai udruga “Sjeverozapad”,  danas je otvorila izložbu „Svijet minijaturnog drveća – jesen-zima” u Domu mladih Koprivnica.

Ovo je ukupno jedanaesta izložba “Sjeverozapada“ te treća izložba u Koprivnici koja sezonski prati kasnu jesen i ranu zimu. Bonsai drveće prati godišnje doba, listopadno drveće mijenja boje ili je već bez lišća, dok zimzeleni drže status “zelenog”.

Prvi posjetitelji bili su mališani iz DV Tratinčica i DV Svetog Josipa, a u popodnevnom terminu izložbu će posjetiti školarci iz OŠ Braća Radić.  Za edukativnu šetnju uz zanimljivu priču o Bonsai umjetnosti zaduženi su članovi Udruge “Sjeverozapad”, koja djeluje od 2021. godine i okuplja bonsai entuzijaste sjeverozapadnog dijela hrvatske.

Više od 200 mališana predškolske i školske dobi danas je imalo priliku čuti nešto više o Bonsai drvu i uzgoju, učili su o hortikulturi, upoznavali vrste drveća i saznali puno zanimljivih informacija o ovoj umjetnosti.

Izložba će biti otvorena sve do 5. studenog od 9 do 20 sati u Domu mladih, ulaz je besplatan, a posjetitelji imaju priliku razgledati tridesetak primjeraka drveća u različitim fazama razvoja te upoznati ovu umjetnost oblikovanja žive skulpture s ciljem da minijaturno drvo svojim karakteristikama i izgledom podržava zapravo veliko i staro drvo.

Ove godine  izložba je dobila i međunarodni karakter s obzirom da dolaze gosti iz Slovenije i ostalih dijelova Europe.

U nedjelju 5. studenog u 15 sati u sklopu izložbe, održat će se i predavanje o osnovama bonsai uzgoja za svu zainteresiranu javnost.