Komunalac osvojio prestižnu nagradu „Zeleni leptir 2023“ za najbolji ekološki projekt u kategoriji održivi gradovi i održive zajednice

Komunalac osvojio prestižnu nagradu „Zeleni leptir 2023“ za najbolji ekološki projekt u kategoriji održivi gradovi i održive zajednice

Više od 50 projekata našlo se u utrci za prestižnu nagradu Zeleni leptir 2023., kojom je Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista, odlučila nagraditi najbolje ekološke projekte u 2023. godini. Četveročlani žiri koji su činili Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode u WWF; Stela Lechpammer, izvršna urednica Večernjeg lista; Stipe Božić, naš proslavljeni alpinist, putopisac i redatelj te Andrej Ribičić, voditelj projekta Rezolucija Zemlja, odabrali su 14 najboljih.

Ocjenjivali su se ekološki projekti u 2023. godini i to kroz sedam kategorija te u dvije kategorije prijavitelja, udruge odnosno pojedinci te poduzeća.

Najbolji projekt poduzeća u kategoriji Održivi gradovi i održive zajednice osvojio je Komunalac Koprivnica s projektom „Sadnja voćaka po principu permakulture – samoodrživost razvoja biljaka“

Prestižnu nagradu na svečanom proglašenju dobitnika koje je održano 27. travnja u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici preuzela je Predsjednica uprave Komunalca, Nataša Tetec sa svojim timom koji je radio na projektu.

Komunalac d.o.o. ovim projektom – sadnjom po principu permakulture promiče sadnju u skladu s prirodom i po pravilima prirode te je bilje na taj način samoodrživo, otporno i dugovječno. Stalna briga prepoznata je i od strane svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adria s kojom je Komunalac zasadio prvu „Šumu hrane“ po principu permakulture. Ovakva održiva i inovativna sadnja te uključivanje zajednice u sami proces i rezultat sadnje daje doprinos ciljevima za održive gradove i zajednice.

Komunalac je u ovaj projekt ušao u suradnji s dječjim vrtićima, osnovnim školama te poslovnim subjektima na području grada Koprivnice. U 2023. godini odrađene su dvije sadnje po principu permakulture. Odrađene su sadnje na javnoj površini kod gradskih bazena Cerine u suradnji s Podravkom d.d. i WWF Adria te kod poslovnog prostora tvrtke Hartmann. U sadnji su sudjelovala djeca iz dječjeg vrtića i osnovnih škola zajedno s zaposlenicima tvrtki i Komunalca. Sadnja se odvijala uz kompost „Domko“ kojeg Komunalac proizvodi na Kompostani Herešin. Na ovaj način zaokružuje se cijeli proces kruženja tvari u prirodi gdje se iz bioostataka proizvode visoko vrijedne tvari kojima se prihranjuju voćke.

Nagrada „Zeleni leptir 2023“ dodijeljena je po prvi puta za najbolje ekološke projekte u sklopu projekta Rezolucija Zemlja koji je u 2023. godini postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske. Dobio je međunarodno priznanje i osvojio medijski Oscar poznat pod nazivom INMA Global Media Awards u prestižnom Harvard Klubu u New Yorku.

Rezolucija Zemlja proglašena je, prema mišljenju strogog međunarodnog žirija, najboljim projektom na svijetu u kategoriji najboljih društveno odgovornih projekata organiziranih od strane medija. U konkurenciji je bilo čak 775 projekata iz 239 prestižnih medijskih kuća iz 40 različitih zemalja.