Međunarodni dan bioraznolikosti obilježen edukativnom radionicom u Gradskom parku i šumi hrane na Cerinama

Međunarodni dan bioraznolikosti obilježen edukativnom radionicom u Gradskom parku i šumi hrane na Cerinama

Školarci 4.d razreda osnovne škole Braća Radić s učiteljicom Ines Turk pridružili su nam se danas u gradskom parku gdje smo obilježili Međunarodni dan biološke raznolikosti koji se svake godine održava 22. svibnja.

Školarci su sa svojom učiteljicom istraživali park na vrlo zanimljiv način. Inženjerka hortikulture iz Komunalaca, Nataša Njegovec pripremila im je ‘lov na blago’, odnosno razne vrste biljaka skrivenih u grmlju, ispod stabala ili na travnatim površinama. Školarci su uspješno sakupili sve što se od njih tražilo, a zatim su izradili kartice za igru ‘Memory’ te nakon svakog pogođenog para saznali nešto više o cvijetu ili listu koji se nalazi na kartici. Školarci su uživali na radionici u parku, ali i učenju kroz igru te su za kraj na Zrinskom trgu izradili prava umjetnička djela na temu biljnog svijeta gradskog parka.

Nakon radionice posjetili su Smutek – domaći kutek koji je za njih pripremio smoothie napitak pun vitamina.

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježen je i u šumi hrane kod bazena Cerine na kojem su sudjelovali učenici 3. a i 3. d razreda osnovne škole Braća Radić, sudionici projekta „Plivanjem do jednakosti“

Inženjer šumarstva u Komunalcu, Nikola Kolar edukativnom šetnjom kroz dvije šume hrane, učenike je upoznao o važnostima očuvanja biološke raznolikosti, odnosno svakog živog bića s kojim se srećemo. Objašnjen im je proces sadnje po principu permakulture te način na koji se sade različite vrste voćaka, biljaka, aromatičnog bilja, cvjetnih sadnica i bobičastog voća koje odlikuje bioraznolikost i stabilnost, a samim time i samoodrživost.

Tijekom obilaska šume hrane otkrili su mnogo zanimljivih biljaka te se pogostili raznim plodovima poput malina, jagoda i ribizla.

Ovim posjetom i edukativnim radionicama cilj nam je i dalje razvijati ekološku svijest djece i odgovorni odnos prema prirodi, ali i prema zelenim urbanim prostorima koji nam prostor za življenje čine ugodnijima i ljepšima.