Obilježen Svjetski dan biciklista

U četvrtak 16. srpnja 2015. godine ispred Gradske tržnice upriličeno je prigodno obilježavanje Svjetskog dana biciklista.

Svjetski dan biciklistaSvjetski dan biciklistaSvjetski dan biciklistaSvjetski dan biciklistaSvjetski dan biciklistaSvjetski dan biciklista
U cilju daljnjeg poticanja bicikliranja kao načina prijevoza u Gradu, dodijeljeni su i prigodni pokloni naj-korisnicima BicKo sustava: Vukmanoviću Saši, Dobrovoljac Vinku i Žufki Josipu.
Jedan od naj -korisnika BicKa, Saša Vukmanović ističe: “Koristim BicKo sustav od samih početaka, zadovoljan sam i mogu reći da sustav funkcionira odlično. Najbolje je to što me svakodnevno kretanje potiče na ne korištenje automobila i zato pozivam sve građane da što više koriste ovaj sustav.“
U obilježavanju je sudjelovao i Biciklistički centar dok je za osvježenje prirodnim sokom od jabuke bio zadužen Cider Club&Store dijeleći ga besplatno građanima i sudionicima programa.
Istodobno predstavnici Policijske postaje Koprivnica svim su prolaznicima pružali mogućnost besplatne registracije bicikla.
Nazočnim medijima obratili su se gradonačelnica grada Koprivnice Vesna Želježnjak, zamjenik gradonačelnice grada Koprivnice Mišel Jakšić, predsjednica Uprave GKP Komunalac Maja Hleb i načelnik Policijske postaje Koprivnica Mišel Kiš.

Predsjednica Uprave, gđa Maja Hleb pozdravila je sve prisutne te istaknula: „Za sada imamo zaključena 863 ugovora što je za nas iznenađujuća i vrlo impozantna brojka te prema podacima koje imamo u sustavu, više od 15 korisnika koristilo je bicikl više od 100 puta. Za manje od godinu dana korištenja nismo imali nekih velikih oštećenja bicikla, nije bilo niti jedne krađe te moram napomenuti kako građani s velikom pažnjom koriste BicKo sustav tako da su svi ti rezultati vrlo zadovoljavajući.
Najviše BicKo sustav koriste mladi, ali isto tako i oni srednje i poznije dobi.
Troškovi održavanja bicikala su minimalni i nadamo se da će tako biti i dalje te da ćemo dobiti još više korisnika.
Za kraj želim zahvaliti i predstavnicima Policijske postaje Koprivnica na pomoći koju nam pružaju svakodnevno i na akciji koju zajedno sa nama provode te sami brinu o sigurnosti, zaštiti i redu korisnika ”
Gradonačelnica Vesna Želježnjak u svom govoru povodom obilježavanja Svjetskog dana biciklista istaknula je kako je grad Koprivnica jedan od vodećih gradova bicikla, najbicklističkiji grad u Hrvatskoj ako ne i šire : „Prošle godine kada smo uvodili BicKo sustav bili smo uvjereni da ćemo uspjeti kao i u svim projektima koje radimo vezano na očuvanje okoliša i smanjenje emisije CO2.
Zaista mogu reći da se Bicko sustav koristi i da je prepoznatljiv u gradu Koprivnica te sam uvjerena da činimo dobro i da ćemo i dalje proširivati projekte vezane uz očuvanje okoliša i smanjenje emisije CO2.“

Cilj obilježavanja ovog dana je jačanje svijesti javnosti o zagađenju zraka uzrokovanog nepromišljenom upotrebom automobila te korištenju alternativnih prijevoznih sredstava, bicikla ili pješačenja.
Ovaj događaj je potvrda gradskih institucija i poduzeća da grad Koprivnicu učine liderom održivog razvoja u Republici Hrvatskoj.