Grad Koprivnica dobio prve pametne klupe

Dana 28. listopada 2015. godine građani grada Koprivnice dobili su prve solarne Pametne klupe, energetski potpuno neovisne uz mogućnost stvaranja viška električne energije.
Pametne klupe svoje su pozicije zauzele na tri lokacije i to ispred GKP Komunalca, a u toku dana biti će postavljene na Florijanskom trgu i ispred Doma mladih.

Pametne klupe Picture 006  Picture 026
Investitor je Grad Koprivnica i GKP Komunalac, a vrijednost investicije je 35.000,00 kn.
Ovaj futuristički proizvod, izum je mladog Ivana Mrvoša iz Solina, solarno se napaja te omogućava, putem četiri USB priključka s bočnih strana, punjenje 4 mobilna telefona ili tableta, s integriranim sučeljem koje automatski prepoznaje vrstu uređaja.
Ujedno, klupa sadrži cijeli niz senzora koje je moguće očitati s nekim od pametnih uređaja, a to se uglavnom odnosi na trenutne podatke o lokalnoj prognozi, vremenskim prilikama, temperaturi i sl. Klupe smo opremili bežičnom pristupnom točkom te na taj način omogućili korisnicima istovremeno punjenje jednog od mobilnih uređaja i korištenje bežične mreže s priključkom na Internet na istoj lokaciji.
Napravili smo iskorak i postali prvi grad u regiji koji je uspješno opremio pametne klupe mobilnim bežičnim pristupnim točkama uz pomoć partnera projekta Hrvatskog telekoma d.d. koji se uključio u projekt “Pametnih klupa” i financirao besplatni bežični internet.
Iz prikupljene energije koja se nalazi pohranjena u akumulatorima, pametna klupa tijekom noćnih sati svijetli i pri tome vrši funkciju dekorativne i orijentacijske rasvjete okoliša u kojem se nalazi.
GKP Komunalac i grad Koprivnica prepoznali su kvalitetu proizvoda te se time svrstali u onaj dio gradova koji teže napretku i poboljšanju uvjeta života i boravka naših sugrađana, a ekološka varijanta ove pametne klupe od velike je važnosti prilikom podizanja i promicanja ekološke svijesti mlađih generacija koje će biti korisnici usluga koje ona pruža.

Skip to content