Predstavljeno novo dvokomorno vozilo za istovremeno sakupljanje komunalnog i izdvojenog korisnog otpada

Dana 23. prosinca 2015. godine održana je konferencija za novinare u GKP Komunalac, Mosnoj ulici 15 na kojoj je predstavljeno novo dvokomorno vozilo za istovremeno sakupljanje komunalnog i izdvojenog korisnog otpada.

IMG_0433IMG_0436IMG_0431IMG_0428IMG_0423 IMG_0420
Novo vozilo predstavila je Predsjednica Uprave Komunalca, gđa. Maja Hleb: „Riječ je o dvokomornom vozilu za odvoz otpada koje se sastoji od dva potpuno odvojena spremnika. Obje komore imaju neovisan sustav upravljanja te su opremljene podizačima posuda za otpad. Takva konfiguracija s dva spremnika za otpad omogućava istovremeno sakupljanje dvije različite vrste otpada. Kombinacije sakupljanja mogu biti različite npr. komunalni i korisni ili biorazgradivi i korisni otpad. Zapremnina oba spremnika je 20 m3 , podjelom u omjeru 2/3 i 1/3 između komora. U manju komoru mogu se podizati posude od 80 – 360 litara dok u slučaju veće raspon posuda je između 80 i 1.100 litara. Obje komore imaju mogućnost sabijanja otpada u 10 različitih stupnjeva.“
Na vozilu je ugrađen dodatni hidraulični spremnik koji se puni energijom kočenja vozila te omogućava podizanje i pražnjenje posuda bez povećanja broja okretaja motora. Kroz taj mehanizam postiže se smanjenje potrošnje goriva do 14% i emisije štetnih plinova.
Na konferenciji za novinare nazočni su bili i gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak, zamjenik gradonačelnice Grada Koprivnice Mišel Jakšić i zamjenica gradonačelnice Grada Koprivnice Melita Samoborec.
Uvođenjem ovog tehnološki naprednog i ekonomičnog vozila GKP Komunalac samo nastavlja svoju misiju održavanja kvalitete života i okoliša građana na najvišoj razini.
Na kraju konferencije predstavljena je i nova ralica za snijeg za vozilo MUVO koja će se koristiti za čišćenje staza na gradskom groblju te prilaza mrtvačnicama na prigradskim grobljima.