Komunalac prvi u Hrvatskoj nabavio pametne spremnike za zbrinjavanje otpada i recikliranje na javnim površinama

Dana 24. prosinca 2015. godine Komunalac je postavio inovativne spremnike za zbrinjavanje javnog otpada Bigbelly i Bigbelly Smart. Bigbelly sustav je budućnost upravljanja otpadom i recikliranjem. Osim uštede novca, pomoći će očuvanju čistog okoliša i prirodnih ljepota.Svojim karakteristikama Bigbelly može zagarantirati još veće zadovoljstvo stanovnicima grada Koprivnice, ali i što je vrlo važno, grad Koprivnicu upisati na kartu svjetskih „pametnih gradova“.

BigbellyIMG_0469IMG_0468IMG_0466IMG_0465 IMG_0461

Bigbelly sustav za pametno zbrinjavanje otpada i recikliranje na javnim površinama ima sljedeće karakteristike:
• Vodeći sustav za pametno zbrinjavanje otpada i recikliranje na javnim površinama
• Idealno rješenje za ICT projekte
• Bigbelly stanice za pametno zbrinjavanje i recikliranje otpada trenutno su prisutne u preko 1500 gradova u više od 47 zemalja diljem svijeta. Pametna i povezana putem mobilne mreže te koristeći sunčevu energiju kojom se opskrbljuje integriranim solarnim pločama, Bigbelly stanica potencijalna je platforma za mnoga druga tehnološka rješenja potrebna javnim površinama kao što su Wifi Hotspot, senzori za mjerenje buke, pješačkog prometa, zagađenja zraka i mnogih drugih parametara, bez korištenja dodatnih izvora energije.
Ovo pametno rješenje jednostavno je za uporabu, lako se implementira, a učinak je prepoznatljiv neposredno nakon početka primjene; pametni spremnici reduciraju operativne troškove do 80%, bilježi se smanjenje emisije C02, a građanima pruža ugodnije i urednije javne gradske površine.
Važna komponenta Bigbellyja njegov je software koji sustavom rješenja u oblaku prikuplja podatke svake pojedine stanice i, u realnom vremenu, korisnicima pruža informacije o stanju i popunjenosti kapaciteta stanica.
Ovakav sustav time pruža:
• Smanjenje operativnih troškova komunalnih službi do 80%; manji broj vožnji kamiona, uštede goriva, smanjenje emisija C02
• Eliminira vidljiv otpad i sprječava raznošenje otpada vjetrom
• Sprječava pristup štetočinama
• Potiče recikliranje na javnim mjestima
• Rezultira zadovoljstvom građana i manjim brojem pritužbi

Nabavljena su dva spremnika: Bigbelly i Bigbelly Smart u vrijednosti 67.500,00 kn bez PDV-a.
1. Bigbelly – spremnik za zbrinjavanje javnog otpada, radi na solarni pogon s kompaktorom za stješnjavanje otpada i šalje signal o popunjenosti spremnika. Kapacitet spremnika je od 600 do 800 litara za miješani otpad (dok sama kanta unutar spremnika ima 125 litara). Bigbelly se koristi za miješani otpad umjesto koševa za smeće (ima kapacitet od oko 25 malih klasičnih košarica za javni otpad).
Pepeljara je integrirana.
2. Smartbelly – spremnik za zbrinjavanje javnog otpada, radi na solarni pogon bez kompaktora za stješnjavanje otpada. Šalje signal o popunjenosti spremnika. Kapacitet od 190 litara. Pogledajte za sve detalje tehničke specifikacije kao dodatak ovom pregledu. Smartbelly se koristi za recikliranje stakla, papira, plastike, bio otpada i konzervi na javnim površinama i dodatak je Bigbelly spremniku.

GKP Komunalac je nabavkom ovog inovativnog sustava za zbrinjavanje otpada još jednom istaknuo Koprivnicu kao prvaka održivog razvoja u Republici Hrvatskoj, stavljajući je na kartu zajedno s 47 drugih gradova širom svijeta u koju ulaze svjetski gradovi poput New Yorka, Philadelphie i Bostona.