Romsko naselje Žlebice dobilo posude za komunalni i biorazgradivi otpad

Mještani romskog naselja Žlebice, dana 26. kolovoza dobili su na korištenje 26 posuda za komunalni i 26 posuda za biorazgradivi otpad. Riječ je o projektu Grada Koprivnice i GKP Komunalac ukupne vrijednosti 6.800,00 kuna bez PDV-a.

Podjeli posuda nazočili su zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec, predsjednica uprave Komunalca Maja Hleb i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine i predsjednik Udruge “Korak po korak” Franjo Horvat.

romsko naselje Žlebicesmanjeno_012smanjeno_013smanjeno_017 smanjeno_023smanjeno_008

Komunalac je početkom tjedna sanirao divlje odlagalište u romskom naselju Žlebice kako bi se spriječilo zagađivanje okoliša te je očistio sav otpad u naselju, a danas smo se okupili ovdje kako bi omogućili mještanima ovog naselja da otpad odlažu na adekvatan način. Ovaj projekt bila je njihova ideja pa se nadamo da će ga dobro prihvatiti i da ćemo od tuda smeće odvoziti kao i iz drugih dijelova grada – rekla je Maja Hleb, predsjednica Uprave Komunalca i napomenula kako će cijena odvoza biti ista kao i za ostale građane.

Svaka posuda za otpad imat će na sebi čip s oznakom domaćinstva kojem je dodijeljena, a vozila za prijevoz otpada imat će elektronski čitač čipa koji će kod svakoga pražnjenja posude očitati vlasnika posude. Na takav će se način pratiti broj ispražnjenih posuda po domaćinstvu, iako se još neće prijeći na novi način obračuna. O ukupnom broju ispražnjenih posuda za to domaćinstvo, ovisit će i buduća visina troška usluge odvoza smeća.

S romskom nacionalnom manjinom doista imamo i više nego korektnu suradnju. Naravno, u daljnjem dijalogu potrebno je razvijati vidove suradnje, osobito sa socijalno ugroženim skupinama, jer nažalost još uvijek dosta Roma spada u skupinu socijalno ugroženih. Imamo konkretnu suradnju i s njihovim udrugama, projekti koji su prije deset godina izgledali nemogući danas su realizirani. Naime, legalizirana je većina njihovih stambenih objekata što je svakako temelj za buduće infrastrukturne projekte – objasnio je Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika.

Od sada će sva domaćinstva u romskom naselju Žlebice imati svoje posude za otpad i plaćat će uslugu odvoza komunalnog otpada te ćemo ih dodatno potaknuti na odvajanje korisnih sirovina iz otpada koja će u budućnosti utjecati na visinu računa.

Divlje odlagalište je bilo problem dugi niz godina i upravo zahvaljujući Gradu Koprivnici i Komunalcu taj problem smo riješili. Podjela ovih kanti puno nam znači jer ćemo sada otpad odlagat na adekvatan način – napomenuo je Franjo Horvat, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije.

Ovo je još jedna aktivnost gradskih vlasti i gradskog komunalnog poduzeća kojom se želi pomoći romskoj populaciji da se čim lakše i jednostavnije uključe u život.

smanjeno_013smanjeno_017smanjeno_019 smanjeno_023smanjeno_032

Skip to content