Održana smotra Zimske službe

Dana 13. studenog održana je smotra vozila Zimske službe Grada Koprivnice. Vozni park čini 5 kamiona, 10 traktora, 3 kombinirke, utovarivač i 2 gredera. Sezona zimskog održavanja nerazvrstanih cesta, trgova, parkirališta i staza u Gradu Koprivnici počinje 15. studenoga 2017. i  trajat će do 15. travnja 2018. godine.

IMG_5512 IMG_5523 IMG_5505

 

 

 

 

 

 

 

Zimska služba provodi se prema Izvedbenom Programu zimske službe izrađenom od strane Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac, a obuhvaća 251 998 kilometar nerazvrstanih cesta i 100 612  kilometara pješačko-biciklističkih staza, te javna parkirališta koja nisu pod naplatom koncesionara.

Spremni smo za zimske uvjete, nema tog snijega zbog kojeg ne bi mogli reagirati u kratkom roku. Moram naglasiti da nisu sve ceste oko Koprivnice naše, pa neke zato održava Županija i država. Pripremljeno je 500 tona soli te 50 tona sipine i vjerujem da će sve prometnice biti očišćene u najkraćem mogućem roku na najbolji način čuvajući tako sigurnost naših građana. Uvjeren sam da će Koprivnica zato biti opet jedan od gradova koji neće imati problema i borbe sa snijegom – rekao je Mišel Jakšić, gradonačelnik grada Koprivnice

–Također, pohvalio je djelatnike zimske službe te istaknuo da se s čišćenjem kreće i prije nego što nalažu Pravilnici odnosno kad je na prometnici 15 centimetara snijega, a tako će biti i ove godine.

Ceste, nogostupi i pješačko-biciklističke staze koje su u nadležnosti grada, bez obzira na stupanj razine prednosti, čiste se prvenstveno radi osiguravanja prohodnosti, što podrazumijeva da se potpuno čišćenje, do “crnog” u otežanim uvjetima i za vrijeme trajanja padalina ne predviđa. Šljunčane ceste, odnosno makadamski putovi, se ne sole, kako se ne bi narušila stabilnost istih.

Tu su i oni djelatnici Komunalca koji će ručno čistiti pješačke prijelaze te prilaze. Iako postoje prioriteti čišćenja po ulicama, moram reći da se mi zaista trudimo čistiti podjednako. No, u slučaju većih padalina, moramo se držati prioriteta. Prvenstveno su to prilazni javnim ustanovama i objektima, a onda se ide na glavne prometnice – objasnio je Hrvoje Kuzmić, voditelj Stožera zimske službe  u Komunalcu.

Za vrijeme trajanja zimskih uvjeta, vozila na području grada trebaju imati zimsku opremu, dok se za bicikliste i korištenje pješačko-biciklističkih staza ne osiguravaju uvjeti prvih nekoliko dana nakon snježnih padalina ili ako dođe do stvaranja leda i poledice. Vlasnici vozila ne smiju zaustavljati vozila na kolnim ulazima ili cestama, pješačko-biciklističkim stazama i nogostupima jer na taj način mogu ometati rad vozila zimske službe. Pješačko-biciklističke staze se u zimskim uvjetima čiste za prolaz pješaka, jer u otežanim uvjetima nije moguće osigurati uvjete za sigurno prometovanje bicikla. Održavanje prohodnosti pojedinih cesta u zimskim uvjetima je određeno prema razini prednosti koja je utvrđena Izvedbenim programom, a ovisno o vrsti ceste, gustoći i strukturi prometa, zemljišno-klimatskim uvjetima i lokalnim potrebama.

Prohodnost je osigurana ako visina snijega na cestama ne prelazi 15 cm, pa je promet moguć uz upotrebu zimske opreme vozila. Sukladno Odluci o komunalnom redu o uklanjanju snijega i leda s nogostupa uz zgradu te neizgrađene građevinske parcele brine vlasnik zgrade, odnosno vlasnici ili korisnici stanova i poslovnih prostorija u zgradi i vlasnici neizgrađenog građevinskog zemljišta. O uklanjanju snijega i leda s pločnika uz kiosk i pokretnu napravu brine vlasnik, odnosno korisnik kioska ili pokretne naprave. Vlasnici zgrada, odnosno fizička ili pravna osoba koja održava zgradu koje se nalaze neposredno uz pločnik, dužni su uklanjati odnosno spriječiti odronjavanje snijega i leda s krovova na pločnik. O uklanjanju snijega i leda s pločnika ispred uličnih lokala brinu vlasnici korisnici lokala. Zimsku službu na području Grada Koprivnice čine Koming i to za nerazvrstane ceste, trgove, pješačko-biciklističke staze i javna parkirališta te GKP Komunalac za nogostupe, pješačko-biciklističke staze i trgove.

 

IMG_5502

Skip to content