Na sastanku savjeta za gospodarenje otpadom predstavljeno je novo specijalno vozilo za odvoz otpada

Dana 18. prosinca održan je 1. sastanak savjeta za gospodarenje otpadom prema sporazumu o Zajedničkom gospodarenju otpadom sa Općinama Legrad, Drnje, Koprivnički Ivanec, Sokolovac, Koprivnički Bregi, Novigrad Podravski i Đelekovec.

Dogovorene su aktivnosti oko zajedničkog provođenja politike gospodarenja otpadom u suradnji s novim općinama kroz stabilnost i visoku razinu kvalitete pružanja komunalnih usluga.

Isto tako Općinama je sada na raspolaganju zajednička suradnja na projektima održivog razvoja i zaštite okoliša te mogućnost zajedničkog sudjelovanja u prijavama na nacionalne i europske natječaje te zajedničko provođenje obrazovno -informativnih aktivnosti kroz projekt „Otpad pametno odvoji – dobre navike usvoji”.

Tom prilikom predstavljeno je i novo specijalno vozilo za odvoz otpada koje je proizvela jedna od vodećih tvrtki u proizvodnji komunalne opreme i vozila u Hrvatskoj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovo je vozilo univerzalnog tipa, mi ga zovemo eko vozilom, što znači da je prihvatljivo po cijeni, malo troši, tiho je i proizvod je domaćeg znanja i pameti. – naglasio je Željko Horvat iz tvrtke Tehnix.
Pojasnio je da vozilo može prikupljati odvojeni otpad poput papira i plastike, ali i miješani te bio-otpad, kao i posude svih kapaciteta. Za sve to radnici koji upravljaju vozilom prolaze i obuku. Ono je opremljeno kamerama, a snimke se spremaju kako bi se mogle pregledati ako je to eventualno potrebno. Vozač u kabini putem ekrana bira vrstu otpada koja se taj dan prikuplja te režim rada kako bi se na što efikasniji način napunilo svih 6,5 tona nosivosti koje vozilo ima – rekao je Horvat.

Specijalno vozilo namijenjeno je za prikupljanje miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog komunalnog otpada i ostalih vrsta reciklabilnog otpada (papira i plastike ).

Ovim vozilom prikupljat će se otpad s područja Grada Koprivnice i ostalih 7 općina sa kojima je Grad Koprivnica sklopio sporazum o zajedničkom gospodarenju otpadom uključujući i Općinu Molve gdje Komunalac ima koncesiju za odvoz komunalnog otpada.

Zadovoljan je i gradonačelnik Mišel Jakšić, koji je istakanuo kako ova investicija potvrđuje cilj kojemu se teži suradnjom s okolnim općinama.
– Komunalac je u godini stabilizacije ostvario više nego što smo očekivali i potvrđuje da je najjače komunalno poduzeće u županiji i šire. Veseli me što smo se uspjeli izdići iznad političkih okvira i da s okolnim općinama stvaramo priču. Nismo samo u granicama grada, zajedno razvijamo cijelu Podravinu kako je i zaslužila – rekao je Mišel Jakšić.

Kupnjom novog specijalnog vozila za prikupljanje otpada dodatno ćemo unaprediti sustav gospodarenja otpadom, a sve sukladno Uredbi i Zakonu o održivom gospodarenju otpadom.