Grad Koprivnica i Komunalac obilježili „Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj“ i to projektom „Otpad pametno odvoji – dobre navike usvoji!“

Grad Koprivnica i Komunalac obilježili su „Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj“ i to projektom „Otpad pametno odvoji – dobre navike usvoji!“, čija je ukupna vrijednost 1.141.160,22 kuna od kojih je 832.488,20 kuna sufinancirano iz europskog Kohezijskog fonda.

Osim grada Koprivnice, projekt provode općine Drnje, Đelekovec, Hlebine, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Novigrad Podravski, Rasinja i Sokolovac.

Edukacijama i radionicama nastoji se podići svijest naših građana i stanovnika okolnih mjesta o važnosti održivog gospodarenja otpadom. Sudjelovanjem u projektu „Otpad pametno odvoji – dobre navike usvoji“, kod djece se postiže dodatan učinak važnosti i odgovornosti prema okolišu koji nas okružuje.

Zbog svega navedenog, veliki broj dječjih vrtića i osnovnih škola se uključio u obilježavanje „Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj“ kroz spomenuti projekt.

Središnji događaj ovih aktivnosti održao se u srijedu, 22. svibnja 2019. godine na koprivničkom Zrinskom trgu. Kroz zabavne eko kvizove i štafetne utrke odvajanja otpada, natjecalo se ukupno 180 djece  iz DV „Tratinčica“, „Igra“ i „Smiješak“, OŠ „Braća Radić“, „A.N. Gostovinski“, „Đuro Ester“ te COOR „Podravsko sunce“  te u Đelekovcu u školskom vrtu Osnovne škole „Mihovil Pavlek Miškina“.

Posebnost ovog događaja bilo je i prvo javno predstavljanje maskote projekta Mirko Reciklirko.

Povodom projekta u Gradskoj vijećnici je održana  konferenciju za medije na kojoj su se okupljenima obratili voditeljica projekta Iva Svirčić Borštnar, sudionica projekta i moderatorica eko igara Sonja Hlebar, ravnateljica OŠ „Blaž Mađer“ Novigrad Podravski Lidija Peroš (pobjednička škola natječaja „Eko vrtovi“), članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić.

U svim aktivnostima koje će se provoditi u sklopu navedenog projekta sudjeluju i Komunalac i to u kreiranju sadržaja za publikacije, brošure, letke i priopćenja kako bi na pravilan način informirali i potaknuli građane na razdvajanje otpada na kućnom pragu te podigli svijest o važnosti odgovornog postupanja s otpadom.
Kroz sve aktivnosti pratit će nas i maskota Mirko Reciklirko – koji nam dolazi iz svemira i simbol je pravilnog razvrstavanja i odlaganja otpada. On će educirati građanstvo, osobito djecu na kreativan način, interakcijom kroz razne manifestacije, radionice i predstave.

Komunalac d.o.o. kontinuirano provodi edukativne aktivnosti već više godina počevši od najmanjih uzrasta u vrtićima i školama uz razne kreativne radionice. Nastojimo građane što više uključiti u razvrstavanje otpada uz razne edukativne sadržaje i upute koje im dostavljamo na kućne adrese, edukacije sa predstavnicima višestambenih zgrada i niz drugih aktivnosti.

Skip to content