Fotografskom pričom otvoren Tjedan upoznavanja groblja Europe

Komunalac d.o.o. član je udruge ASCE (međunarodna europska udruga značajnih povijesnih groblja) od travnja 2017. godine te se tom prilikom u suradnji s Muzejom grada Koprivnice, Povijesnim društvom Koprivnica i Umjetničkom školom Fortunat Pintarić Koprivnica pridružio akciji Tjedan upoznavanja groblja Europe.

Cilj ove manifestacije je podizanje svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika te povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina.

Program je započeo 24. svibnja otvorenjem Izložbe fotografija „Hortikultura groblja Pri Sv. Duhu“ u prostoru stare mrtvačnice. Upravo je taj prostor nekada bio dom vrtlara Ivana Mačeka, koji je groblju dao sadašnji hortikulturni izgled, po čemu je ono, osim povijesnih spomenika i posebno.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izložbu je otvorila dogradonačelnica Ksenija Ostriž, a svoja promišljanja o hortikulturnom uređenju groblja Pri Svetom Duhu u mediju fotografije donose domaći autori Mario Kos, Matija Gudlin, Marko Posavec, Luka Krušec, Marijana Madunić i Boris Fabijanec. Oni oslanjanjem na krajobrazna obilježja lokacije na kojoj se groblje nalazi, svjedoče o poštivanju tradicije grobne hortikulture i pokazuju da je namjera svakog projekta groblja ostati relevantan dugo nakon izgradnje. Pri tome značajnu ulogu imaju forme i simboli koji nisu kulturološki uvjetovani već su dio čovjekovog nesvjesnog kolektivnog djelovanja. Svojim radovima ovi fotografi dokazuju da hortikultura groblja itekako zavrjeđuje našu pozornost radi naglašenog simboličkog značaja i uspješne primjene u arhitektonskim rješenjima te osim funkcionalnih i estetskih vrijednosti, povezuje čovjeka, arhitekturu i krajolik.

Protok vremena i izmjena godišnjih doba očituje se među ostalim kroz biljke. Drveće i cvijeće arhetipske su forme korištene u hortikulturi groblja radi njihovog snažnog i nezastarjevajućeg simbolizma, a takvo je shvaćanje u bliskoj vezi s njegovim kulturno-povijesnim razvitkom, navela je autorica kataloga, muzejski pedagog i kustos, Maša Zamljačanec.

Otvorenje izložbe uveličala je Umjetnička škola Fortunat Pintarić s glazbenim programom, duetom violina, a izložba će biti otvorena za sve posjetitelje do 02. lipnja 2019. godine u vremenu od 08:00 do 19:00 sati.

  1. svibnja u 17:30 sati Povijesno društvo Koprivnica s povjesničarom izv.prof.dr.sc. Hrvojem Petrićem održat će edukativnu šetnju (okupljanje za početak edukativne šetnje kod kapele Sv. Duha) i upoznavanje s grobljem tijekom koje će biti prikazano 13 grobnih mjesta, specifičnih po kulturološkom ili povijesnom značaju. Sve ih odlikuje monumentalnost, pažljivo odabrani simboli s univerzalnom religioznom porukom nade i spokoja. Obiteljske grobnice, kapele, odnosno mauzoleji posljednje su počivalište poznatih Koprivničanaca koji su kroz povijest dali veliki obol izgradnji i razvoju, Koprivnice, Hrvatske ali i šire.

Nakon obilaska Gradskog groblja u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica slijedi edukativna šetnja Pravoslavnog groblja u Koprivnici s povjesničarom izv.prof.dr.sc. Hrvojem Petrićem.

 

Ostali dani namijenjeni su individualnom posjetu i obilasku groblja, gdje svi građani i turisti mogu pogledati izložbu fotografija.

 

Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani našega grada upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antopologijskim djelima koja krije naše groblje te da građani Koprivnice i kroz ovaj segment života nauče ili se podsjete na generacije koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen.