Komunalac sudjelovao na svečanoj obljetnici pogrebnog poduzeća Maribor i groblja Pobrežje

Dana 28. svibnja održana je središnja svečanost povodom 150 godina pogrebnog poduzeća Maribor te 140 godina groblja Pobrežje u Mariboru na kojoj su sudjelovali predstavnici brojnih inozemnih izaslanstava te hrvatski predstavnici koji su članovi ASCE-a pa tako i Komunalac d.o.o. Koprivnica koji je član udruge ASCE (međunarodna europska udruga značajnih povijesnih groblja) od travnja 2017. godine.

Svečanost je  započela u 13 sati na spomen obilježju „Sjećanja na mir“ gdje su brojna inozemna izaslanstva pa tako i hrvatski predstavnici izrazili počast vojnicima brojnih kultura i zemalja koji su izgubili živote u dva svjetska rata u Mariboru.

Direktorica pogrebnog poduzeća Maribor i predsjednica europske udruge značajnih povijesnih groblja- ASCE Lidija Pliberšek podsjetila je da stanovnici tadašnjeg naselja Pobrežje prije 140 godina, zasigurno nisu mogli ni zamisliti da će ovdje jednom stajati brojni važni izaslanici iz inozemstva i da će to biti mjesto iz kojeg će njihovo poduzeće voditi međunarodna udruga.

 

Nakon središnje svečanosti, Tanja Vukušić, direktorica Sektora zelenih površina, groblja i tržnice sa svojim suradnicima obišla je gradsko groblje Pobrežje te s Lidijom Pliberešek izmijenila iskustva na temu turističke volarizacije groblja te uspješno provedenih promotivnih događaja i aktivnosti groblja s ciljem da se građani upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antopologijskim djelima koja kriju groblja.

Građani će tako i kroz ovaj segment života naučiti ili se podsjetiti na generacije koje su gradile grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen.