Edukativna šetnja ispričala povijest Gradskog groblja

Komunalac d.o.o. član je udruge ASCE (međunarodna europska udruga značajnih povijesnih groblja) od travnja 2017. godine te se tom prilikom u suradnji s Muzejom grada Koprivnice i Povijesnim društvom Koprivnica i umjetničkom školom Fortunat Pintarić pridružio akciji Tjedan upoznavanja groblja Europe.

Cilj ove manifestacije je  podizanje svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika te povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina.

Dana 30. svibnja u 17:30 sati  Povijesno društvo Koprivnica s povjesničarom izv.prof.dr.sc. Hrvojem Petrićem, održalo je edukativnu šetnju i upoznavanje s grobljem tijekom koje je bilo prikazano 13 grobnih mjesta, specifičnih po kulturološkom ili povijesnom značaju.

Kratko predavanje o višestoljetnom razvoju Grada i nastajanju koprivničkih groblja dr. Petrić je održao u kapeli Svetog Duha, a potom je započela edukativna šetnja grobljem. Obiteljske grobnice, kapele, odnosno mauzoleji, posljednje su počivalište poznatih Koprivničanaca i zadnji su svjedoci njihova postojanja.

Na kraju edukativne šetnje gradskim grobljem posjetitelji su razgledali izložbu fotografija „Hortikultura groblja Pri Sv. Duhu“ kojom je otvoren Tjedan upoznavanja groblja Europe.

Edukativnu šetnju posjetila je predsjednica uprave Komunalca, Nataša Tetec, član uprave Komunalca, Goran Međurečan i njihovi suradnici te su za sve posjetitelje osigurali BusKo kojim su posjetitelji prevezeni na Pravoslavno groblje gdje se nastavila edukativna šetnja uz izv.prof.dr.sc. Petrića.

Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani našega grada upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antopologijskim djelima koja krije naše groblje te da građani Koprivnice i kroz ovaj segment života nauče ili se podsjete na generacije koje su gradile ovaj grad.

Skip to content