Održana Smotra vozila Zimske službe Grada Koprivnice

S danom 15. studenoga 2019. godine započeo je rad zimske službe i trajat će do 15. travnja 2020. godine u skladu s Izvedbenim Programom zimske službe na području Grada Koprivnice za 2019/2020., a kojim se predviđa skup mjera i postupaka potrebnih za omogućavanje prohodnosti cesta i sigurnog prometovanja u zimskim uvjetima.

Čak i po ovom vremenu koje ne liči na početak zime, mi smo spremni za rad. Danas i službeno pokrećemo našu Zimsku službu. Spremno je 30 ralica sa isto toliko ekipa, u proračunu je osigurano 2,2 milijuna kuna. Cijeli tim svake zime odradi odličan posao po svim mogućim vremenskim prilikama i neprilikama, a što je najbitnije, do sada nismo imali nikakvih prevelikih pritužbi na rad naše službe. Što se pak tiče same suradnje s građanima, ona je zaista korektna pri čemu stanari brinu oko čišćenja i prohodnosti prilaza do svojih domova“, izjavio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

O samome planu rada Zimske službe za nadolazeće razdoblje, više je pojasnila voditeljica Zimske službe Grada Koprivnice Ksenija Kancelak.

Ekipa Zimske službe na teren izlazi kad se stvore preduvjeti za to, odnosno kad se stvori snježni pokrivač od 15 centimetara na kolniku, međutim mi ćemo i prije toga izlaziti na teren. Na zalihi trenutno imamo 250 tona soli, u pripremi su i sipina i plantabon. Upravljamo sa 250 kilometara nerazvrstanih cesta na području grada i 100 kilometara pješačko biciklističkih staza. Na području grada su također i državne ceste u ingerenciji Hrvatskih cesta koje su oni dužni i čistiti“, rekla je Kancelak te nadodala koji su prioriteti što se tiče čišćenja.

To su glavne gradske prometnice, prilazi školama, bolnicama i ostalim javnim ustanovama“, zaključila je Ksenija Kancelak.

Za vrijeme trajanja zimskih uvjeta, vozila na području grada trebaju imati zimsku opremu, dok se za bicikliste i korištenje pješačko-biciklističkih staza ne osiguravaju uvjeti prvih nekoliko dana nakon snježnih padalina ili ako dođe do stvaranja leda i poledice.

Vlasnici vozila ne smiju zaustavljati vozila na kolnim ulazima ili cestama, pješačko-biciklističkim stazama i nogostupima jer na taj način mogu ometati rad vozila zimske službe. Pješačko-biciklističke staze se u zimskim uvjetima čiste za prolaz pješaka jer u otežanim uvjetima nije moguće osigurati uvjete za sigurno prometovanje bicikla.

Održavanje prohodnosti pojedinih cesta u zimskim uvjetima je određeno prema razini prednosti koja je utvrđena Izvedbenim programom, a ovisno o vrsti ceste, gustoći i strukturi prometa, zemljišno-klimatskim uvjetima i lokalnim potrebama. Prohodnost je osigurana, ako visina snijega na cestama ne prelazi 15 cm pa je promet moguć uz upotrebu zimske opreme vozila.

Sukladno Odluci o komunalnom redu o uklanjanju snijega i leda s nogostupa uz zgradu te neizgrađene građevinske parcele brine vlasnik zgrade, odnosno vlasnici ili korisnici stanova i poslovnih prostorija u zgradi i vlasnici neizgrađenog građevinskog zemljišta. O uklanjanju snijega i leda s pločnika uz kiosk i pokretnu napravu brine vlasnik, odnosno korisnik kioska ili pokretne naprave. Vlasnici zgrada, odnosno fizička ili pravna osoba koja održava zgradu koje se nalaze neposredno uz pločnik, dužni su uklanjati odnosno spriječiti odronjavanje snijega i leda s krovova na pločnik. O uklanjanju snijega i leda s pločnika ispred uličnih lokala brinu vlasnici korisnici lokala.