Na završnoj konferenciji predstavljeno novo Reciklažno dvorište Herešin

Na završnoj konferenciji predstavljeno novo Reciklažno dvorište Herešin

Projekt izgradnje i opremanja novog, suvremenog Reciklažnog dvorišta Herešin predstavljen je danas na završnoj konferenciji na novoj lokaciji u Herešinu u blizini kompostišta i pročistača otpadnih voda. Nakon završetka izgradnje i otvaranja još jednog reciklažnog dvorišta omogućit će se kvalitetnije i učinkovitije gospodarenje otpadom. Ukupna vrijednost projekta koji se prostire na 2700 prostornih metara je 5,2 milijuna kuna od čega je 85 posto iznosa sufinancirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok je ostatak osigurao Grad Koprivnica.

Ovo je još jedna lijepa europska priča koju smo ostvarili u Koprivnici, zahvaljujući kojoj smo prema službenim podacima Ministarstva financija svrstani u top 10 hrvatskih gradova po povlačenju europskih sredstava. Posebno bih se zahvalio cjelokupnom timu grupe Komunalac i svim ljudima koji svakodnevno brinu da naš grad bude uređen, čist i lijep. Upravo s ovakvim marljivim ljudima dostigli smo cilj da smo u vrhu hrvatskih gradova po komunalnoj infrastrukturi, njezinom pokrivenošću i razvrstavanju otpada“, nagalsio je u svom govoru gradonačelnik Mišel Jakšić.

Izvođač radova je Komfort d.o.o. , dok je Reciklažno dvorište opremio Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca. Nakon završetka radova, Komunalac preuzima upravljanje Reciklažnim dvorištem.

„Novo Reciklažno dvorište u Herešinu imat će značajnu ulogu u cjelokupnom sustavu gospodarenja otpadom jer služi kao poveznica kojom jedinica lokalne samouprave ostvaruje vezu između svojih građana, ovlaštenih sakupljača i prerađivača. Izgradnjom novog Reciklažnog dvorišta povećava se kapacitet za prikupljanje korisnog otpada i sigurno će doprinijeti ostvarivanju ciljeva plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2017 – 2022. godine. Prema tom planu cilj nam je da 2022. godine odvajamo 60% mase komunalnog otpada. S ponosom možemo reći da je Koprivnica s današnjim danom na stopi od 51% što je zaista ogroman uspjeh i na taj način već zadovoljavamo EU norme“, izjavila je predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec.

Projekt novog Reciklažnog dvorišta pokriva administrativno područje grada Koprivnice i okolnih naselja Bakovčica, Draganovec, Herešin, Jagnjedovec, Kunovec Breg, Reka, Starigrad i Štaglinec, odnosno ukupno obuhvaća nešto manje od 31 tisuću stanovnika i gotovo 11 tisuća kućanstava.

 „Otvaranjem novog Reciklažnog, ono staro u Dravskoj neće se „ugasiti“ već će se prenamijeniti u svojevrsnu predsortirnicu za razvrstavanje plastičnog otpada. Građani još uvijek nisu u potpunosti savladali što sve ide u plastiku, pa u žutim vrećama često završe omoti od grickalica, prljava folija i celofan koji tamo ne spadaju pa je potrebno još jednom pregledati i sortirati kako bi se plastika ponudila dalje na tržišnu prodaju“, napomenula je članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat.

Okupljenima su se obratili i glavni koordinator projekta Reciklažnog dvorišta Nebojša Kalanj, direktor sektora gospodarenja otpadom Saša Grubačević i u ime tvrtke Tehnix d.o.o. Željko Horvat.

Na novom Reciklažnom dvorištu u Herešinu koje će sa radom krenuti početkom mjeseca ožujka, biti će troje zaposlenika koji će voditi brigu o cijelom sustavu, a cilj je poticati zasebno sakupljanje korisnih sirovina za daljnju oporabu te smanjiti količine preostalog miješanog otpada koji se zbrinjavanja na odlagalištu u skladu s načelima održivog gospodarenja otpadom.