Zbog loše statike uzrokovane gljivom truležnicom zamijenit ćemo stablo crvenolisne bukve kod Doma zdravlja

Zbog loše statike uzrokovane gljivom truležnicom zamijenit ćemo stablo crvenolisne bukve kod Doma zdravlja

Crvenolisna bukva na Trgu Tomislava Bardeka (kod zgrade Doma Zdravlja Koprivničko-križevačke županije) početkom proljeća zbog bolesti bila je na zdravstvenom pregledu. Naime, stablo je u zadnjih nekoliko godina bolesno, a pregled stanja obavila je tvrtka Arbofield iz Jastrebarskog. Njihova je procjena da bukva nije dobrog vitaliteta te da osnovna statika stabla nije zadovoljena zbog uznapredovale truleži uzrokovane gljivom. Ispod krošnje nalazi se frekventno mjesto za pješake i automobile te lom stabla predstavlja veliku opasnost pa će se bukva u sljedećih nekoliko dana ukloniti ispred Doma zdravlja
Dodatno, stručnjaci iz tvrtke Arbofield preporučuju i uklanjanje panja s korijenom te okolnim tlom radi uklanjanja inokuluma gljive truležnice.
– Ako se sadi na istome mjestu, svakako ukloniti korijen i okolno tlo zamijeniti novim supstratom, a ako se novo stablo sadi na dislociranom mjestu, ono mora biti udaljeno barem pet prsnih promjera od starog stabla – stoji u arborističkom pregledu crvenolisne bukve.