Predstavljena nova punionica za električna vozila u sklopu projekta Grada Koprivnice Low Carb u kampusu

Predstavljena nova punionica za električna vozila u sklopu projekta Grada Koprivnice Low Carb u kampusu

Kod središnjeg trga u sklopu kampusa otvorena je i medijima predstavljena nova punionica električnih vozila, a koja je izgrađena u sklopu projekta Low Carb kojeg je proveo Grad Koprivnica. Punionica će svoje baterije puniti preko solarnih panela smještenih na nadstrešnicama, a služit će za punjenje vozila BusKo sustava besplatnog javnog prijevoza grada Koprivnice te za električne javne bicikle u sklopu BicKo sustava. Ksenija Ostriž, koprivnička dogradonačelnica, kazala je kako je ovo samo nastavak ulaganja u ekološki prihvatljive i energetski neovisne sustave u Koprivnici, a Nebojša Kalanj, viši stručni suradnik za europske poslove i održivi razvoj u Gradu Koprivnici, naglasio je kako će se ovaj terminal koristiti isključivo za punjenje gradskih električnih autobusa kako bi se na HEP-ovim punionicama oslobodio prostor za punjenje privatnih električnih automobila, a s obzirom na najavu HEP-a da usluga uskoro više neće biti besplatna, na ovaj se način osiguralo da BusKo nema troškova punjenja nakon što se to dogodi. Podsjetio je i da u Koprivnici postoje punionice električnih automobila spojene na stupove javne rasvjete na nekoliko mjesta u gradu, a ta će usluga i dalje biti besplatna za sve vlasnike električnih vozila.

Goran Međurečan, član uprave Komunalca, kazao je kako je u 2020. godini BusKom prevezeno je 3744 putnika dok ukupan broj putnika od početka 2019. do prosinca 2020. godine iznosi 11.545. Manji broj putnika lani rezultat je činjenice da BusKo nije vozio od sredine ožujka do kraja rujna.

– Osim BusKa imamo i sustav BicKa, a oni su do sada bili razdvojeni. Sada prelaze u jedan sustav, to je početak sinergije Kampusa i Komunalca. Osim ovog prostora, dogovorili smo i prostor za garaže BusKa. To je još jedan napredak, a s ulaganjem u prostor kampusa nastavljamo i dalje – rekao je Goran Međurečan.