Grad Koprivnica kao primjer dobre prakse na 10. Croatia Waste Expo konferenciji

Grad Koprivnica kao primjer dobre prakse na 10. Croatia Waste Expo konferenciji

Croatia Waste Expo je stručno-poslovna konferencija posvećena biznisu gospodarenja otpadom, a održala se u srijedu, 5. svibnja u Zagrebu. Cilj je ovogodišnjeg Croatia Waste Expoa bio postaviti pitanje gdje smo i kamo idemo. U panelu ‘Otpad i gradovi’ sudjelovao je Tomislav Golubić, pročelnik Upravnog odjel za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Grada Koprivnice, koji je s Mirkom Jozić, kolegicom iz Zagreba i Hrvojem Šarićem, kolegom iz Zadra razgovarao na temu gospodarenja otpadom.

Osvrnuo se na proteklih godinu dana te naglasio kako građani Koprivnice nisu osjetili promijenjeni režim rada te prilagodbu pandemijskim uvjetima u sustavu gospodarenja otpadom i da je sustav Komunalca dobro funkcionirao.

– U prošloj godini smanjila nam se količina miješanog komunalnog otpada i plastike, a povećala količina biorazgradivog otpada, papira i količine prikupljene na zelenim otocima u gradu. Lani smo uspjeli započeti i projekt Kompostane, a ove smo se godine usmjerili na nabavku i modernizaciju vozila te na informatizaciju. Zadovoljni smo rezultatima i postotkom odvajanja koji za 2020. iznosi više od 55 posto – kazao je Tomislav Golubić.

Spomenuo je kako je Koprivnica, odnosno Komunalac, uspio od biorazgradivog otpada osmisliti brend, a to je kompost DomKo kojeg sve više koriste građani, ali i poljoprivrednici.

– Novom kompostanom sustav kompostiranja još ćemo unaprijediti, i to u smislu brzine, količine i kvalitete – rekao je pročelnik Golubić.

Na panelu je bilo i riječi o troškovima logistike u gospodarenju otpadom.

– Kako bi se kvalitetno prikupio i obradio otpad moramo računati na prilično velike troškove, a s druge strane, daljnja oporaba nije profitabilna. Tu bi se trebao oformiti sustav na razini države koji bi okupio komunalne tvrtke i odvojeno prikupljenu sirovinu mogao konkurentno ponuditi na tržištu. Sada su komunalna društva sa svojim malim količinama prepuštena sama sebi. Problem je i regionalnih centara koji kasne s izgradnjom i stavljanjem u funkciju – kazao je pročelnik Golubić.

Istaknuo je kako Koprivnica ima dobar sustav i postojeću infrastrukturu, a Grad i Komunalac gledaju u smjeru da se izgradi centar za oporabu i sortirnica.

– Detektirali smo i da je infektivni otpad nešto s čime ćemo se morati pozabaviti u budućnosti jer niti tu nemamo smjernica ili konkretne pomoći s državne razine – kazao je Golubić.

Zaključio je kako se nada da cijene neće previše raste i da će građani shvatiti na čemu moramo zajedno još raditi.

– To znači da što manje miješanog komunalnog otpada proizvedemo, manja će biti cijena. Moram naglasiti da će komunalne tvrtke uvijek ići na najmanju moguću cijenu, naravno u skladu s nacionalnim propisima, ali mi u Koprivnici već razmišljamo da uvedemo još manje kante za miješani komunalni otpad kapaciteta od 40 litara jer će to značiti da građani sve više odvajaju, recikliraju i nemaju potrebe za većim spremnicima – zaključio je pročelnik Golubić.

Foto: Pixell

Snimku konferencjie možete pogledati OVDJE