Na 64. rođendan Komunalca predstavljeni spremnici za prikupljanje otpadnog jestivog ulja

Na 64. rođendan Komunalca predstavljeni spremnici za prikupljanje otpadnog jestivog ulja

Na 64. rođendan Komunalca kod Upravne zgrade održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni spremnici za prikupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva, a sve s ciljem nadogradnje sustava prikupljanja otpada.

Komunalac i Grad Koprivnica u međusobnoj suradnji poduzimaju brojne aktivnosti s ciljem zaštite okoliša i izgradnje društva koje je ekološki osviješteno. Postavom spremnika za prikupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva korisnicima se pruža dodatna mogućnost odlaganja ove posebne kategorije otpada čime se doprinosi kako očuvanju okoliša i zdravlja ljudi tako i poticanju visokokvalitetnog recikliranja s ciljem ponovne uporabe ove vrijedne sirovine. Sakupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva doprinosi djelovanju sustava oporabe otpadnog jestivog ulja. Naime, otpadna jestiva ulja su bio razgradiva i čine neopasan otpad te su vrijedna sirovina za proizvodnju bio dizela. Pravilnim odlaganjem rasterećuje se kanalizacija, komunalno odvođenje otpadnih voda, kao i instalacije i cjevovodi u domaćinstvu. Prikupljeno otpadno jestivo ulje održiva je sirovina za proizvodnju biogoriva čime se pridonosi smanjenju emisije CO2. – istaknula je Nataša Tetec

Koprivnica je drugi grad u Republici Hrvatskoj po razvrstavanju otpada, tako da je ovaj projekt jedna fina dorada tom podatku. Razvrstavanje otpada jedan je izuzetno težak projekt, a svi oni koji rade na njemu znaju koliko je truda potrebno uložiti da bi se otpad kvalitetno sanirao. Spremnike za sakupljanje jestivog ulja iz kućanstva građani će sigurno prihvatiti kao dobru stvar pošto je ovo iznimno važno za razvoj sustava gospodarstva. Za kraj bi svim djelatnicima komunalca želio čestitati sretan 64. rođendan i zahvaljujući njihovim djelovanjem Koprivnica je izuzetno ekološki osviješten grad – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Na konferenciji za novinare prisustvovali su i Saša Grubačević, direktor sektora gospodarenja otpadom i Miroslav Kos, voditelj vanjske prodajne mreže u tvrtki Bio goriva.

Najlakši način sakupljanja otpadnog jestivog ulja u kućanstvu jest ulijevanje otpadnog jestivog ulja u korištenu plastičnu bocu.Kada se boca napuni, potrebno ju je dobro zatvoriti i odložiti u specijalizirani spremnik na najbliže dostupnoj lokaciji

U spremnike je dopušteno odlaganje: korištenog ulja za kuhanje (ulje iz friteze, ribljih konzervi) i pokvarenog ulja kojem je istekao rok trajanja. Nije dopušteno odlaganje: motornog ulja, otpadnog ulja i maziva te majoneze, masti i maslaca.

Pravilno korištenje spremnika za prikupljanje otpadnog jestivog ulja možete pogledati OVDJE

Na području grada Koprivnice specijalizirani spremnici za otpadno jestivo ulje iz kućanstva postavljeni su na četiri lokacije. Spremnici su postavljeni uz postojeće zelene otoke.

Lokacije postavljenih spremnika za otpadno jestivo ulje iz kućanstva:

  • 1 spremnik,  Mosna ulica 15, kod zelenog otoka (molok)
  • 1 spremnik,  Miroslava Krleže 81, kod zelenog otoka (Bazeni Cerine)
  • 1 spremnik,  Križevačka ulica 31 B, kod zelenog otoka (molok)-Papagajka
  • 1 spremnik,  Trg Podravskih heroja, kod zelenog otoka