Otvorena izložba u povodu Tjedna upoznavanja groblja Europe

Otvorena izložba u povodu Tjedna upoznavanja groblja Europe

Komunalac Koprivnica kao član Udruge ASCE (Association of Significant Cemeteries of Europe) u suradnji s Muzejom grada Koprivnice otvorio je izložbu pod nazivom ‘Priče o životu i smrti’ u prostoru stare mrtvačnice na Gradskom groblju Pri Sv. Duhu.

Komunalac je član ASCE od 2017. godine i ovo je peta po redu izložba održana u staroj mrtvačnici, prostoru koji je, kako je navela Maša Zamljačanec iz koprivničkog Muzeja, ‘svjedok smrtnosti, čuvar tradicije i mjesto oproštaja sa živim svijetom’. Na otvorenju izložbe koja će biti otvorena do petka izloženi su povijesni nacrti korišteni u gradnji te fotografije koje pričaju priču običaja i vjerovanja o smrti.

Josipa Loinjak, poslovođa groblja, naglasila je kako je ova manifestacija jedinstvena prilika da se građani našega grada upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antropologijskim djelima koja krije groblje te da građani Koprivnice i kroz ovaj segment života nauče ili se podsjete na generacije koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen.

Detalje o samoj izložbi i postavu predstavile su Maša Zamljačanec i Vesna Peršić Kovač iz Muzeja, a svečanost otvorenja upotpunio je nastup Jurja Kovača, učenika Umjetničke škole Fortunat Pintarić. Izložbu su nakon otvorenja razgledali učenici Gimnazije Fran Galović sa svojom nastavnicom povijesti Anamarijom Martan.