Mirko Reciklirko i Mirka Kompostirka majice, kape, bojanke i bojice za sve koprivničke vrtićarce

Mirko Reciklirko i Mirka Kompostirka majice, kape, bojanke i bojice za sve koprivničke vrtićarce

Grad Koprivnica i Gradsko komunalno poduzeće Komunalac krenuli su danas, 11. siječnja s podjelom edukativnih materijala mališanima koprivničkih vrtića. Riječ je o materijalima nabavljenim u sklopu javnog poziva za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Podjela materijala krenula je u Dječjem vrtiću Tratinčica, objektu Jabučica.

– Veseli me da smo se tu okupili jer se u Tratinčici se od 2011. godine intenzivno radi na ekologiji. Odgajamo našu djecu da misle zeleno i brinu o budućnosti naše planete. 2015. godine dobili smo status eko škole, koji ponosno nosimo i danas. Posebno se veselimo radionicama koje nas u sklopu projekta očekuju te naravno druženju s maskotama – kazala je Sandra Oreški, ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica.

Koprivnica je prepoznata po visokoj kvaliteti gospodarenja otpadom, čemu zasigurno doprinosi konstantno ulaganje u edukaciju građana o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada, a poseban naglasak stavljen je na edukciju djece.

– Ponosni smo na rezultate koje Koprivnica ima u gospodarenju otpadom, danas smo drugi u Hrvatskoj po razvrstavanju s ukupno 60 posto razvrstanog prikupljenog otpada i to je sjajan postotak, osobito ako uzmemo u obzir da se Republika Hrvatska obvezala da će do tog rezultata doći 2030. godine. Svega toga ne bi bilo bez Komunalca te naših građana i gospodarstva jer do takvog rezultata ne može se doći smo politikama, odlukama i mjerama, potrebna je odgovornost, racionalnost pa i disciplina čiji su nositelji upravo građani i gospodarstvo. Ono još važnije kad pričamo o budućem razdoblju i planovima, je edukcija naših najmlađih – kazao je Mišel Jakšić, gradonačelnik i pohvalio rad svih koji su doprinijeli ovom projektu.

U sklopu projekta izrađena je i nova maskota, naime popularnom Mirku Reciklirku u njegovim pustolovinama pridružit će se prijateljica Mirka Kompostirka.

– Uz Mirka djeca uče o pravilnom razvrstavanju, prvenstveno reciklabilnog otpada. A Mirko je sada dobio i prijateljicu Mirku Kompostirku koja će mališane učiti o pravilnom razvrstavanju biootpada. Osnovni zadatak Mirke bit će učenje o potrebi razvrstavanja bio otpada te zbrinjavanju i kompostiranju istog – objasnila je Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca.

Iz Komunalca su također napomenuli kako je u protekloj godini odrađeno 45 raznih edukativnih aktivnosti, a i u narednoj godini planiran je niz radionica.

– Kroz projekt je nabavljen rolo kontejner i promotivni materijali koji uključuju izradu maskota i materijale koje ćemo podijeliti djeci u vrtiću. Mališani će tako dobiti majice, kape, bilježnice, bojanke i male bojice – objasnio je Bojan Solomun, voditelj projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 28.154 eura.